PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

6308.jpeg
Bērniem, kuri apmeklē kādu no privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm vai izmanto aukles pakalpojumus, no septembra tiek nodrošināts valsts atbalsts līdz 100 latiem mēnesī.

Lai gan jaunā sistēma guvusi atsaucību no bērnu vecākiem un auklēm, tomēr joprojām nav sakārtoti normatīvie akti sistēmas turpmākajai darbībai, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Kā raksta laikraksts Diena, Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka valsts atbalstu, janvārī zaudēs spēku, bet pie jaunā risinājuma vēl tikai tiek strādāts. Līdz ar to patlaban atliek vien paļauties uz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) solījumiem esošo sistēmu saglabāt.

Patlaban spēkā ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātie noteikumi par valsts atbalstu auklēm, bet līdz ar janvāri tie zaudē spēku. Vasarā IZM solīja, ka novembrī noteikumi būs gatavi un nākamgad jaunā sistēma turpinās darboties, tomēr šobrīd radušies sarežģījumi. Lai gan ministrija joprojām sola, ka atbalsts tiks turpināts, noteikumi līdz galam nav izstrādāti un vēl nav skaidrs, kāda būs atbalsta saņemšanas kārtība. Darbu pie noteikumiem IZM plāno pabeigt līdz 17.decembrim.

Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks atzīmējis, ka, iespējams, būs nepieciešams mainīt atbalsta piešķiršanas kārtību, lai nerodas tāda situācija, kad pirmsskolas izglītības pedagogi pametīs darbu, lai strādātu par auklīti, jo, auklējot četrus bērnus, var vairāk nopelnīt, nekā strādājot ar 12 bērniem bērnudārzā. Tomēr viņš bija pārliecināts, ka valsts atbalsts būs arī turpmāk, jo nauda budžetā tam ir paredzēta.

Lai gan šobrīd bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrā reģistrētas 299 fiziskas un juridiskas personas un vēl 52 personas gaida apstiprinājumu no Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD), tomēr līdz ar janvāri šo personu skaits varētu samazināties. Šobrīd reģistrēties var arī tās aukles, kuras nav ieguvušas aukles sertifikātu ar nosacījumu, ka līdz 2014.gada 1.februārim tas tiks iegūts. Ja nosacījumi netiks izpildīti, aukle atbalstu vairs saņemt nevarēs. Tomēr daļa no auklēm to neplāno darīt, jo reģistrējušās tikai tāpēc, lai atbalstu saņemtu tikai pāris mēnešu, kamēr ir pārejas periods un izglītības dokuments nav vajadzīgs.

Neskatoties uz to, ka šobrīd nav skaidrības, kas notiks janvārī un atliek paļauties tikai uz solījumiem, aukles joprojām izrāda interesi par reģistrēšanos sistēmā. Kā stāstījusi IKVD pārstāve Ilze Stengrevica, interese joprojām ir liela, lai gan, salīdzinot ar septembri un oktobri, šomēnes nedēļā tiek saņemti apmēram par desmit iesniegumiem mazāk.