PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

6261.jpeg
Velosipēdista tiesības no 2014. gada 1. janvāra var iegūt bērni jau no desmit gadu vecuma, bet pedāļus mīt viņi iemācās jau bērnudārzā. 

Skolēni bieži vien uz skolu dodas, braucot ar velosipēdu pa ietvēm un mazām ieliņām. Taču pienāk brīdis, kad ir jāšķērso krustojums. "Krustojumā bērniem mēdz iedarboties «strausa sindroms», ka viņš neko neredz un sasalst kā sālsstabs vai gluži pretēji – grib skriet pēc iespējas ātrāk," stāsta Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) sabiedrisko attiecību speciāliste Valda Kjaspere.

Velosipēdista tiesību iegūšanā visaktīvākie ir 6. klases bērni, bet tagad eksāmenu var kārtot jau trešās klases skolēni. "Lai nokārtotu eksāmenu, jāizprot situācija. Iekalt no galvas eksāmenu atbildes bērniem nav nekādu problēmu – tas ir kā dzejolītis uz Ziemassvētkiem, bet noteikumi jāmācās ar izpratni,» zina teikt V. Kjaspere un piebilst: "Arī ar redzes atmiņu – pie šīs bildes vidējā atbilde ir pareizā – nav līdzēts, jo CSDD, zinot iezubrīšanas metodi, mēdz mainīt atbildes vietām, arī jautājumos tiek pamainīti daži vārdi, piemēram, no atļauts uz aizliegts."

Vislabāk, ja teorija tiek apgūta skolā, jo sociālo zinību stundās šīs tēma ir obligāta. Eksāmenu var kārtot visās CSDD nodaļās (Latvijā ir 26 CSDD nodaļas), bet CSDD darbinieki brauc arī uz skolām. Eksāmenā desmit minūšu laikā jāatbild uz desmit jautājumiem. Tiek pieļauta iespēja kļūdīties divos jautājumos. Pirmo reizi eksāmens ir bez maksas. Eksāmenu var pārlikt kaut vai pēc dienas, bet tad jau tas ir maksas pakalpojums – 1,08 eiro.

Jāatceras, ka velosipēdam obligāti jābūt aprīkotam ar atstarotājiem, diennakts tumšajā laikā jābūt lukturiem – priekšā baltam un aizmugurē sarkanam. Likumdošanā ir obligāta prasība bērniem līdz 12 gadiem lietot aizsargķiveri. Velosipēdistam cimdiņi domāti, lai stūri satvertu ciešāk un tā neslīdētu. Ja gadās nokrist, cimdi pasargās plaukstas no nobrāzumiem. Atstarojošā veste ir svarīga lietainā laikā, kad riteņa atstarotāji ir dubļaini un kļūst blāvi.