PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

6284.jpeg
Ar nākamo mācību gadu Vidzemes Augstskolā (ViA) plāno apvienot Sociālo zinātņu fakultāti, Biznesa vadības un ekonomikas fakultāti un Tūrisma un viesmīlības vadības fakultāti.

Patlaban augstskolā ir četras fakultātes, tomēr sakarā ar strauju ikgadēju studentu skaita sarukumu visā Latvijā arī ViA nācies apsvērt dažādus resursu ietaupīšanas risinājumus, un kā viens no tiem ir izvēlēta akadēmiskā reforma, kuras laikā no četrām fakultātēm tiks izveidotas divas, nemainīgu atstājot Inženierzinātņu fakultāti, bet pārējās trīs - apvienojot, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Pēc ViA sabiedrisko attiecību speciālista Juria Lūša teiktā, studiju programmu skaitu gan tas neietekmēšot. Gluži pretēji, ar nākamo mācību gadu augstskolā plānots papildu esošajam piedāvājumam studēt gribētājiem piedāvāt arī strapdisciplināru un starptautisku profesionālā maģistra studiju programmu Starptautiskā tūrisma pasākumu vadība.

J. Lūsis arī atzina, ka augstskolas darbinieki jau ilgstoši diskutējuši par iespējamu fakultāšu apvienošanu, jo pie pašreizējā studentu sarukuma tempa pēc četriem līdz pieciem gadiem augstskolā studijas varētu apgūt vien aptuveni 500 studentu, un tik neliels studējošo skaits varētu jau nopietni apdraudēt augstskolas pastāvēšanu.

Patlaban risinājuma meklēšana notiekot vēl diskusiju ceļā, lai vienotos par to, kā tieši un pie kādiem noteikumiem fakultāšu apvienošana tiks realizēta, kā arī detaļām, kādus jauninājumus augstskolas piedāvājumā tā varētu nest. Pēc J. Lūša teiktā, viens no iespējamajiem jauninājumiem būtu moduļu sistēma, kurā vienu un to pašu studiju priekšmetu, kas ir saistošs vairākām programmām, vairāki kursi varētu apgūt vienlaicīgi.