PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

7115.jpeg
Foto: racorn / 123RF
Viļņā šajā mācību gadā dzīvos un mācīsies grupa 14 gadus vecu bērnu no karadarbībā cietušajiem Ukrainas Doņeckas un Luganskas apgabaliem. 

Skolēni Lietuvā ieradušies kopā ar diviem skolotājiem. Līdz nākamā gada septembrim viņi dzīvos un mācīsies Viļņas Lietuviešu nama ģimnāzijā, kas izveidota ārpus dzimtenes dzīvojošo lietuviešu bērnu izglītošanai lietuviešu valodā.

Visi ukraiņu bērni ir no daudzbērnu ģimenēm, kuru mājas sagrautas. No viņiem tiks izveidota atsevišķa klase. Valdība šīs iniciatīvas finansēšanai no saviem rezerves fondiem piešķīrusi 330 000 litu (gandrīz 96 000 eiro), kas tiks izmantoti bērnu izmitināšanai, ēdināšanai, mācīšanai, uzraudzīšanai, mācību līdzekļu iegādei, veselības apdrošināšanai, vasaras atpūtas organizēšanai un citām vajadzībām, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Bērni mācīsies krievu valodā, bet atsevišķi paredzētas arī ukraiņu valodas stundas, ko vadīs ukraiņu skolotāja.

"Mācības sāksies jau pirmdien. Ukraiņu skolēnus mācīs mūsu skolotāji, bērni izteikuši vēlēšanos iemācīties arī lietuviešu valodu, un viņiem tiks sagādāta tāda iespēja. Viņi ne tikai mācīsies - mēs rīkosim ekskursijas pa Lietuvu un aicināsim viņus uz kopīgiem pasākumiem," pastāstījis Viļņas Lietuviešu nama direktors Gintauts Rudzinsks.

Oktobra pēdējā nedēļā, skolu rudens brīvlaikā, Lietuvā pēc Bērnu un jauniešu centra ierosmes ciemojas grupa ukraiņu bērnu vecumā no 10 līdz 15 gadiem, kopumā šāda iespēja sagādāta 16 ukraiņu bērniem. Šī iniciatīva savukārt dzimusi no kādas karā cietušas ģimenes zēna izteiktas vēlēšanās tikties ar mammu, kas guvusi šautas brūces un šobrīd ārstējas Viļņā.

Bērnus un jauniešus uzņem lietuviešu ģimenes, kurās aug līdzīga vecuma bērni, kas līdz ar ukraiņiem piedalās gandrīz visos ciemošanās programmas pasākumos.