PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

6999.jpeg
Foto: stockbroker / 123RF
Vismaz vienu mācību stundu nedēļā neattaisnoti kavē katrs trešais profesionālās izglītības iestādes izglītojamais, liecina Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) veiktais pētījums.

IKVD veicis 343 audzēkņu aptauju 21 izglītības iestādē. Noskaidrots, ka visbiežāk izglītojamie kavē pirmajā un trešajā kursā. Vairāk neattaisnoti kavē pirmkursnieki vecumā līdz 17 gadiem, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Iemesli tam, pēc IKVD ekspertu domām, var būt saistīti ar apstākli, ka liela daļa pirmkursnieku profesionālās izglītības iestādēs ir ar nepietiekamām zināšanām (ir grūtības mācībās), kas savukārt var ietekmēt izglītības iestādes apmeklētību. To apliecinot Valsts izglītības satura centra no 2010./2011. līdz 2012./2013.mācību gadam veiktais pētījums, kurā noskaidrots, ka 60% no pirmo kursu izglītojamajiem profesionālās izglītības programmās vidējā atzīme ir 4-5 balles.

Audzēkņi norādījuši, ka, viņuprāt, citi izglītojamie visbiežāk kavē ārpusskolas nodarbošanās dēļ. Tā uzskata 66% aptaujāto. Savukārt 56% uzskata, ka tiem, kuri neattaisnoti kavē mācības, ir grūtības mācībās.

IKVD norādīja, ka izglītojamā mācību procesu profesionālās izglītības iestādē būtiski ietekmē vide, no kādas viņš nāk, vērtības, prioritātes, savstarpējās attiecības ģimenē un ģimenes finansiālās iespējas, kā arī apstāklis, kā izglītojamais, nonākot citā vidē (prom no ģimenes), spēj tajā patstāvīgi iekļauties un koncentrēties mācību procesam.