PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

7348.jpeg
Foto: nameinframe1 / 123RF
Tiesībsargam adresētās vecāku sūdzības pārsvarā ir par mācību līdzekļu nodrošinājumu skolās - gan par prasību vecākiem iegādāties darba burtnīcas, gan dienasgrāmatas.

Septembrī birojā ir vērsušās 168 personas, lai saņemtu konsultāciju par jauno regulējumu attiecībā uz mācību līdzekļu iegādi vai informētu par iespējamiem pārkāpumiem bērna tiesībās iegūt izglītību bez maksas, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Lielākā daļa iesniegumu- 145 - bijuši par mācību līdzekļu nodrošinājumu skolās, bet 23 - par pirmsskolas izglītības iestādēm. Kopā ar augustā saņemtajiem 58 iesniegumiem tiesībsargs saņēmis 226.

Pārsvarā gan iesniegumos minēti vispārīga rakstura jautājumi, nenorādot konkrētu izglītības iestādi, jo vecāki un paši izglītojamie grib zināt par savām tiesībām konkrētajā situācijā, kā pareizi rīkoties, vai izglītības iestādes rīcība ir tiesiska.

Sūdzības saņemtas par aptuveni 30 izglītības iestādēm, turklāt par dažām no tām sūdzējušies vairāku bērnu vecāki. Birojs secinājis, ka būtiskākā problēma ir tā, ka lielā daļā Latvijas pašvaldību izglītības iestādēm nav pietiekamu naudas līdzekļu, lai iegādātos darba burtnīcas visos mācību priekšmetos, kuros pedagogi tās uzskata par nepieciešamām.

Vairākos gadījumos konstatētas skolas un vecāku komunikācijas problēmas, proti, vecāki uztvēruši informāciju saasināti, skola informējusi vecākus ar bērnu starpniecību vai nav sniegusi izsmeļošu informāciju, kā rezultātā radušies pārpratumi, kas ar tiesībsarga iesaistīšanos novērsti.

Bieži esot sastopama situācija, ka daļai bērnu ir darba burtnīcas, jo vecāki tās ir nopirkuši, un daļai nav, jo vecāki gaida, kad tās sagādās skola. Skola saka, ka skolotājs var strādāt arī bez darba burtnīcām, - tās konkrētajā mācību priekšmetā netiks pirktas. Tad neapmierinātas esot abas puses. Tiesībsarga birojs atgādina, ka darba burtnīcas nav obligātas, var izmantot citus mācību līdzekļus. Savukārt Izglītības iestāde darba burtnīcas var lietot tādā gadījumā, ja tās ir sagādātas visiem bērniem, vai atteikties no darba burtnīcu lietošanas un izmantot citus mācību līdzekļus.

"Nav lietderīgi, ja daļai skolēnu ir darba burtnīcas, bet daļai skolēnu nav. Skolai šādos finanšu apstākļos būtu jāizvēlas citi mācību līdzekļi, ja nav naudas darba burtnīcām," uzsver Tiesībsarga birojs, norādot, ka mācību līdzekļu iegādes jautājumu nedrīkst pārlikt uz vecāku atbildību.