PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

6381.jpeg
Foto: stylephotographs / 123RF
Visvairāk vecāku viņiem novēl kļūt par ārstiem (38%), uzņēmējiem (37%), arhitektiem un finanšu speciālistiem (abi - 30%).

Vislielāko popularitātes kāpumu pēdējo piecu gadu laikā piedzīvojusi ārsta profesija (no 26% līdz 38%), šogad pirmo reizi nonākot nākotnes profesiju topa augšgalā.

Šādu aptauju Swedbank veic kopš 2008.gada. "Interesanti, ka sešus gadus pēc kārtas visvairāk vecāku saviem bērniem nemainīgi izvēlējās uzņēmēja nodarbi. Šogad ir noticis lūzums - pirmo reizi populārāka kļuvusi ārsta profesija. Jūtam, ka gadu no gada pieaug arī vecāku motivācija veidot uzkrājumus tam, lai bērni iegūtu labu izglītību un spētu sasniegt savu sapņu profesiju," paziņojumā medijiem norāda Swedbank Uzkrājumu un apdrošināšanas atbalsta daļas Latvijā vadītājs Reinis Jansons.

Liels kāpums nākotnes profesiju topā bijis datorspeciālistu (no 21% pērn uz 29% šogad), juristu (no 26% uz 29%), inženieru (no 23% uz 27%) un zinātnieku (14% uz 18%) profesijām. Savukārt par Valsts prezidentu savu bērnu vēlētos redzēt vien 6% vecāku, arī politiķa profesiju izraudzījušies tikai 6% vecāku. Līdzīgs reitings ir arī skolotāju profesijai, ko apsteidz friziera (7%), aktiera un TV zvaigznes (8%) žurnālista vai PR speciālista (8%), pavāra (10%) profesijas un darbs valsts civildienestā (10%).

Ārsta profesiju kā perspektīvāko vairāk izraudzījušies nelatvieši (40%), kamēr vecāku - latviešu vidū populārāka izvēle aizvien ir uzņēmējdarbība (42%). Salīdzinot sieviešu un vīriešu izvēli, secināms, ka nozīmīgākā domu nesakritība ir par inženiera profesiju - to saviem bērniem izvēlētos 33% vīriešu un tikai 21% sieviešu. Savukārt 31% sieviešu saviem bērniem novēlētu jurista profesiju, ko atbalsta 27% vīriešu.

Pētījums pēc Swedbank pasūtījuma tika veikts šā gada jūnijā, tajā tika aptaujāts 821 respondents.