PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

6538.jpeg
Foto: halfpoint / 123RF
Septiņi no desmit vecākiem vēlas, lai mācību iestādēs viņu bērnus turpinātu izglītot par atkarību izraisīšanu. 

Visvairāk vecākus uztrauc jautājumi par ilgstošu sociālo tīklu lietošanu un regulāru pārtikšanu no ātrajām uzkodām. Tas vecākiem šķiet svarīgāk par ceļu satiksmes noteikumu apgūšanu, kā arī bērnu izglītošanu par seksuālajām attiecībām un reproduktīvo veselību, liecina biedrības Esi brīvs! un pētījumu kompānijas TNS veiktā aptauja.

Pētījuma rezultāti parāda interesantu tendenci: vismotivētākie bērnu izglītošanā moderno atkarību jautājumos ir vecāki vecumā no 45 līdz 65 gadiem, kuri dzīvo kādā no Latvijas lielajām pilsētām un ģimenē audzina trīs un vairāk bērnus. Savukārt vismazākā interese par to, lai bērni šādas zināšanas iegūtu, ir gados jaunākiem vecākiem (23 - 39 gadi), kuri dzīvo Rīgā un audzina vienu bērnu, vēsta ziņu aģentūra LETA.

"Iemesli, kādēļ tieši gados vecākiem tētiem, mammām vai aizbildņiem ir lielāka interese, lai bērni iegūtu plašākas zināšanas par modernajām atkarībām, var būt dažādi. Iespējams, ka vecāki briedumā paši nepietiekoši labi orientējas modernā dzīvesveida radītajos riskos, tādēļ novērtē jebkuru izglītojošu pasākumu, ko viņu atvasēm papildus piedāvā izglītības iestāde. Taču nav izslēgts, ka tieši šajās skolās, kuras apmeklē minēto respondentu bērni, moderno atkarību tēmai patiešām netiek pievērsta tik liela uzmanība, kā vecāki to vēlētos," iespējamos iemeslus min Esi brīvs! valdes priekšsēdētāja, psihoterapeite Dace Caica.

Pētījuma dati rāda, ka lielākais vairākums vecāku (92,4%) uzskata, ka mācību iestādēs vēl biežāk būtu jārunā par to, ka alkohola lietošana var sekmēt atkarību. Lielāku uzsvaru uz modernajām atkarībām skolu mācību programmās vēlētos 70,6% vecāku. Tajā pašā laikā lielākā daļa aptaujāto vecāku (61,8%) vasaras sākumā atklāja, ka viņu atvase trīs brīvlaika mēnešus lielākoties būs mājās, neko nedarot. Tikai piektā daļa (22,2%) aptaujāto vecāku bērni lielāko vasaras daļu pavadīs nometnēs un citās aktivitātēs, vai arī strādās. Pētījumā 8,2% vecāku atzina, ka, sākoties brīvlaikam, nezina, ar ko nodarbosies viņa atvase.

Aptauju ar mērķi noskaidrot vecāku zināšanas par modernajām atkarībām veica pētījumu kompānija TNS, elektroniski aptaujājot 700 respondentu no visas Latvijas.