PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Vitamīnu diena Salaspilī – 18. septembrī
Vitamīnu diena Salaspilī – 18. septembrī
Foto: Nacionālais botāniskais dārzs
18.septembrī no plkst. 8.00 līdz 14.00 Nacionālajā botāniskajā dārzā, Salaspilī, Miera ielā 1, norisināsies ikgadējais stādu gadatirgus “Vitamīnu diena.”

Vai jūs zināt, kuri augļi satur visvairāk C vitamīna? Vai citroni? Jā, tie ir bagāti ar askorbīnskābi, tomēr citi augļi tos pārspēj. Varbūt upenes? Protams, tās ir C vitamīna karalienes,  taču ir kāds, kas arī tās atstāj ēnā. Varbūt vitamīnu karaļi – smiltsērkšķi? Askorbīnskābes tajos ir 7x vairāk nekā citronos, turklāt tā brāļojas ar veselu rindu citu vērtīgu vielu… Tomēr čempions ir cits! Izrādās, lai saņemtu C vitamīna devu visai dienai, pietiek apēst divus rozes auglīšus!

Iespējams, Jūsu bērni to zina, jo ir par to mācījušies skolā. Tomēr visvērtīgākās ir zināšanas, kas nostiprinātas praksē – izgaršotas, izsmaržotas, aptaustītas. Ja bērnam ir dārzs, tajā jau no mazotnes iespējams iepazīt dabas procesus – kā no sēklas izaug stāds, no stāda – upeņu krūms, dzeloņainā roze vai ērkšķainais smiltsērkšķis. Ja bērnam dārza nav, viņa rīcībā ir Botāniskais dārzs. Īpaši uzskatāma “mācību stunda” par procesu no sēklas līdz auglim ir tieši stādu gadatirgus. Tajā iespējams aplūkot gan dažādas sēklas, gan puķu sīpolu un gumu daudzveidību, gan augļu koku, ogulāju un krāšņumaugu “bērnību” - stādus. Tagad, rudenī, īpaši jauka iespēja ir izgaršot, kādus augļus šie stādi nesīs, kad izaugs lieli. Nacionālais botāniskais dārzs aicina – ņemiet uz gadatirgu līdzi savus skolēnus, rādiet, stāstiet, ļaujiet aptaustīt un pagaršot!

Tirdziņā būs Nacionālā botāniskā dārza stends, tirgosies arī Latvijā lielākie stādaudzētāji, plašā sortimentā piedāvājot dekoratīvos augus un krūmus, ziemcietes, sīpolpuķes, augu kokus un krūmus u.c. stādus. Saldummīļi aicināti iegādāties šogad ievākto medu, Saldus pārtikas kombināta gotiņas un dažādu tirgotāju konditorejas izstrādājumus, bet brangāku uzkodu cienītāji – putraimu desas, kūpinājumus un maizi.

Nacionālais botāniskais dārzs vilina arī uz pastaigām -  āra ekspozīcijā joprojām priecē daiļās dālijas, rozes un vasaras puķes, turklāt jau plaukst rudens rota – virši un ērikas visdažādākos pasteļtoņos un violeto toņu nokrāsās.

Reklāmraksts