PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Ilgāja_Naudas.jpg
Foto: Alūksnes TIC
Pārgājieni ir kas vairāk nekā ceļošana. Tie ir izaicinājumi uzkāpt stāvākajā pilskalnā Latvijā, par to saņemot apbalvojumu – ainavisku skatus nepieradinātā dabā Aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene”. Tā ir daudzveidīgā ainava pavisam tuvu Alūksnes pilsētas centram, ko sniedz pastaigas pa Ezertaku un Tempļakalna parku. Tā ir iespēja klusumā sadzirdēt dabu un būt daļai no tās un to iemīlēt, lai uzkavētos.

Ezertaka.jpg

Ezertaka Alūksnē

“Ezertaka” ir 2,8 km gara pastaigas taka, kas ved apkārt Alūksnes ezera pussalai. No šīs takas gājējam paveras skaistākās krasta ainavas un divas no teikām un nostāstiem apvītākās Alūksnes ezera salas – Cepurīte un Garā sala, kā arī ezera lielākā sala – Pilssala.

Drusku_pilskalna.jpg

Drusku pilskalna dabas taka Veclaicenē  

Taka atpūtai un labjūtai. Pastaiga ar izaicinājumu uzkāpt stāvākajā pilskalnā Latvijā, par to saņemot apbalvojumu- ainaviskus skatus un iespēju ieraudzīt Baltijā augstāko virsotni- Lielo Munameģi (Igaunija).

Ilgāja_Naudas.jpg

Ilgāja- Naudas akmens taka Veclaicenē 

Taka ved pa teiksmām un leģendām apvītām vietām- uzkalniem, ielejām, mežu takām, pļavām un ezeriem Kornetu- Peļļu gravā, kura radusies spēcīgas straumes rezultātā, kūstot ledājiem leduslaikmeta beigu posmā.

Raipala_ezera.jpg

Raipala ezera dabas taka Veclaicenē 

Dabas un kultūrvēstures izziņas taka ved gar trim Kornetu- Peļļu virknes ezeriem, tajā skaitā gar gleznaino un dziļāko virknes ezeru- Raipala ezeru. Pa ceļam vēroto dabas skaistumu papildina Mišu Medus muzejs, kā arī daļēji saglabājušās Laknu dzirnavas.

Veselības_marsrts.jpg

Veselības maršruts Veclaicenē 

Veselības maršrutā, gar gleznainiem Ievas un Trumulīša ezeru krastiem, iespējams apvienot patīkamo ar lietderīgo- pastaigu brīvā dabā un fiziskās aktivitātes. Maršrutā izvietoti informācijas stendi ar vingrojumiem veselības veicināšanai dažādām vecuma grupām.