PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

DSC06995-Liepaja-KarlisVolkovskis.jpg
Foto: Liepājas TIC
Sniegs ir nokusis, un gaisā jau jūtama pavasara dvesma. Dienas kļūst garākas, saules stari siltāki, un tā vien gribas ilgāku laiku pavadīt ārā – kā lieliem, tā maziem. Kur doties kopā ar bērniem, kamēr vēl spēkā pulcēšanās ierobežojumi, skatieties apkopotajā informācijā.

Liepājā:

Zirgu sala.jpg

Zirgu salas dabas taka

4 km gara pastaigu taka, koka laipas, divas skatu platformas ezerā un putnu vērošanas tornis.

Jaunizbūvētajā Zirgu salas trasē velobraucējus un skrituļotājus tagad nomaina slēpotāji. 1,2 km gara, labiekārtota trase, kurai apkārt paveras Zirgu salas savvaļas dabas skaistums.

Beberliņu atpūtas parks

Ziemas peldes mīļiem Beberliņu atpūtas parks piedāvā iespēju rūdīties un doties ledainajā ūdenī. Mierīgākas atpūtas cienītāji var baudīt pastaigas svaigajā priežu gaisā un mieloties ar dzērieniem “BB Wakepark”. Šeit ir iespēja sasildīties arī pirtī un karstās ūdens baļļā.

Bernāti.jpg

Dabas parks “Bernāti”

Tematiskās takas, koka un akmens skulptūras, skatu tornis laivas formā un skatu platforma pie jūras – tas viss būs jaunums tiem, kas Bernātos kādu laiku nav bijuši.

Mazliet tālāk uz Jūrmalciema pusi slejas Latvijas augstākā kāpa – 37 m augstai Pūsēnu kalns – no kura virsotnes pāri koku galiem redzama jūra.

Un neaizmirsti par kafejnīcas “Dzintariņš” gardajiem pončikiem!

Pastaigu taka gar Ālandes upi Grobiņā

Piemērota gan pastaigām, gan vēstures iepazīšanai. 3 km garā pastaigu taka savieno vairākus Latvijas UNESCO mantojuma sarakstā iekļautā Grobiņas arheoloģiskā ansambļa pieminekļus, kā viduslaiku pils ar bastioniem, Skābaržu kalns un Priediena senkapi.

 

Ja parastas pastaigas jau ir ikdienas rutīna, Liepāja Tev piedāvā jaunu un interaktīvu aktivitāti dabā – orientēšanās poligonu. Vari izvēlēties sev tīkamu maršruta lokāciju:

  • Orientēšanās poligons Jūrmalas parkā
  • Orientēšanās poligons Liepājas centrā
  • Orientēšanās poligons Karostā
  • Orientēšanās poligons Beberliņos

Pastaigājoties pa pilsētu, savu unikālo arhitektūru atklās Liepājas mazās, bet mājīgās ieliņas, kuras krāšņo jūgendstilā celtās ēkas un koka apbūve.

 

Liepājas piedāvātā vide un mentalitāte ļauj attīrīt prātu, attīstīties un nonākt pie jaunām domām un idejām. Izvējojies Karostā, pastaigājies gar jūras vai ezera malu. “Nolaid tvaiku”, paskaties uz lietām no citas puses, uzlādējies, eksperimentē un radi kaut ko jaunu.

Aizputes pusē:

Rīgas zooloģiskā dārza filiāle “Cīruļi”

Te plašos aplokos un mītnēs aplūkojami 38 sugu savvaļas dzīvnieki – lāči, vilki, lūši un citi dzīvnieki, kā arī dažādu sugu putni un 12 sugu un šķirņu mājdzīvnieki. Zoodārza kopējā platība aptver 137 ha.

Celiņi zooloģiskā dārza teritorijā ir ar dabīgo segumu, tāpēc velciet piemērotus apavus, kā arī laika apstākļiem piemērotu apģērbu – jāstaigā būs daudz!

Līdzi paņemtās pusdienas varēsiet notiesāt kādā no zoodārza piknika vietām.

Mākslas parks Aizputē

Kamēr augi Ģirta Brumsona radītajā parkā vēl tikai gatavojas savam pavasara un vasaras iznācienam, apskati mākslas darbus un mazās arhitektoniskās formas, kas papildina reto augu kolekciju. Iedvesmojieties un mājās radiet arī paši savus mākslas darbus!

Ciravas mezaparks.jpg

Cīravas mežaparks

Tiem, kas vēlas izkustēties aktīvāk, Cīravas mežaparks būs īstā vieta – trošu tilts, kāpšanas sienas, šūpoles un citi aktīvās atpūtas elementi. Vairākas tematiskās takas, kurās izvietotas koka skulptūras un dažādas skaņas radoši “mūzikas instrumenti”. Izvēlies parka kartē īsto taku un dodies ceļā!

Priekules pusē:

Aizvīķu parks

Noslēpumaina un leģendām apvīta vieta, kur koka skulptūrās grebti tēli stāsta par Aizvīķu ciema vēstures notikumiem. Uzziniet, kas ir Raganas peļķe, Spoku kalns, Tumšais gaņģis un citas noslēpumainas vietas!

Mūzikas taka Purmsātos

Parkā iepretim Purmsātu muižai izvietoti pieci āra mūzikas instrumenti – ksilofons, spoguļzvani, varavīksnes bungas, vertikālie zvani un marimba. Sarīkojiet paši savu koncertu!

Gramzdas-meza-parks.jpg

Gramzdas mežaparks

Kamēr pulcēties uz kino seansu vēl nav atļauts, apskati brīvdabas kinoteātra skatītāju krēslus, kas veidoti Priekules puses tautas tērpu krāsās un rakstos. Pēc pastaigas sarīkojiet pikniku parka atpūtas vietā – svaigā gaisā viss vienmēr garšo labāk!

Kalētu meža parks “Priediens”

Tie, kas “Priedienā” jau pabijuši un sēņu, dzīvnieku un ārstniecības augu takas iepazinuši, varbūt palaiduši garām jauno – dzēlēju – taku. Bet bērniem, protams, visvairāk interesē šķēršļi un rotaļu elementi bērnu rotaļu laukumā!

Rucavas pusē:

Rucavas Muižas kalns

Ģeogrāfiju var mācīties ne tikai grāmatās, bet arī dabā. No Rucavas muižas kalna skatu platformas paveras plašs skats uz Sventājas upes ieleju – vienā upes krastā Latvijā, bet otrā – kaimiņvalsts Lietuva.

Šeit atradīsiet piemērotu vietu arī pavasarīgam piknikam. Ja pusdienas aizmirsušās mājās, nebēdājiet – gardumus līdzņemšanai varat iegādāties kafejnīcā “Ligate” Rucavas centrā.

Papes-baka.jpg

Papes bāka

Pastaiga gar jūru vienmēr uzlādē. Te ir lieliska vieta gan mierīgai pastaigai, gan aktīvam bērnu skrējienam, pētot apkārtni un ieklausoties dižjūras skaņās. Izmantojiet iespēju ierāmēt savu lielisko dienu fotorāmī ar Papes bākas skatu!

Savvaļas zirgi Papes dabas parkā

Pirmos 18 savvaļas zirgus Papes dabas parkā nometināja 1999. gadā. Arī Papes ciemā, ganībās starp Papes ezeru un jūru, ir iespēja redzēt ganāmies savvaļas zirgus. Šiem skaistuļiem patīk viesi, tomēr aicinām tos nebarot.

Dunikas purva taka

Ilgojies pēc klusuma? Dunikas purvs būs īstā vieta, kur izbaudīt gan klusumu, gan neikdienišķu ainavu!

Nīcas pusē:

Mini zoo “Atomi”

Tepat, 10 min brauciena attālumā no Liepājas centra ir iespēja sastapt ēzeļu meiteni Žužu, staltbriežus, lamas, pundurkaziņas un citus dzīvniekus, un pat Āfrikas strausus.

Dzīvniekus atļauts barot, bet tikai ar saimniecībā iegādātu barību! Informējam, ka norēķini iespējami tikai skaidrā naudā.

Pāvilostas pusē:

Liepāja beach 2.jpg

Pastaiga Pāvilostā

Atstājiet mašīnu kādā no bezmaksas stāvlaukumiem (Kalna iela 43, Jūras iela 2) un dodieties pastaigā pa pludmali, moliem un promenādi. Pludmalē bieži var atrast jūras nogludinātus krāsainus stikla gabaliņus. Noteikti apmeklējiet un novērtējiet pagājušajā vasarā atklāto promenādi Dzintaru ielas galā un neaizmirstiet piestāt bērnu rotaļu laukumā aiz novadpētniecības muzeja!

Ja pēc pastaigas esat nosaluši vai radies izsalkums, nedēļas nogalēs kafejnīcā “Āķagals” iespējams iegādāties siltus dzērienus un maltīti līdzņemšanai.

Ja sakārojas kādu gardumu aizvest līdzi uz mājām, piestājiet arī zivju veikalā “Kaija”, kur var iegādāties Pāvilostā kūpinātas zivtiņas.

Ziemupes jūrmalas stāvlaukums

Atstājiet auto stāvlaukumā (maksa par dienu – 2 EUR) un dodieties pastaigā gar jūru vai pa meža takām. Nesabīstieties, ja sastopat kādu Rūķupes rūķi! Teritorijā ir arī šūpoles un iekārtotas piknika vietas.

Turpat kafejnīcā “JūrCafe” iespējams iegādāties siltus dzērienus un ēdienu līdzņemšanai.

Dabas taka “Rīvas loki”

Šī dabas taka noteikti ir jāiekļauj kādā no saviem brīvdienu plāniem, jo tā ir tik gleznaina! Jāsaka, ka, lai izietu taku, jābūt vismaz nelielai fiziskajai sagatavotībai, un arī ar bērnu ratiņiem to iziet nevarēs, jo upes krasti veido stāvas nogāzes un maršruts ved augšup un lejup. Tā kā pavasarī saulīte ir “ar zobiem”, ņemiet līdzi termosu ar karstu tēju un izveidotajās ugunskura vietās kopā ar ģimeni varat uzcept arī desiņas.

Atpūtas vieta “Godiņu piedzīvojumu platforma”

Garāku pārgājienu mīļotāji var izmēģināt spēkus, dodoties 10 km ar kājām pa veco dzelzceļa līniju Liepāja-Ventspils līdz atpūtas vietai “Godiņu piedzīvojumu platforma”. Galamērķi viesmīlīgie saimnieki pacienās ne tikai ar siltu uz ugunskura vārītu tēju, bet arī iepriecinās dvēseli ar saimnieka Āra pašdarinātu koka flautu skaņām! Taču neaizmirsti, ciemošanos iepriekš pieteikt!

! Dodoties dabā, ievērojiet principu “ko atnesi, to aiznes” un gružus savāciet līdzi! Un atcerieties, ka arī āra aktivitātes droši ir baudīt vienas mājsaimniecības ietvaros un, ievērojot distanci

Plašāku informāciju skatiet www.liepaja.travel