PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

SB22_16pret9.jpg
Foto: Siļķu brāķis
Pagājušajās divās sezonās ar ovācijām uzņēmis vairākus tūkstošus apmeklētāju un saņēmis “Liepājas Kultūras balvu” kā viens no nozīmīgākajiem un spilgtākajiem kultūras notikumiem Liepājā, “Siļķu brāķis” vēl šoruden pieejams skolēnu ekskursijām līdz 31.oktobrim!

Ar “Latvijas Skolas somas” atbalstu uz ekskursiju gaidīti visu klašu skolēni, jo katram vecumposmam pielāgots savs stāsts un aktivitātes, kas vēsta par 100 gadu seniem vēsturiskiem notikumiem Liepājā un pasaulē.

s1.jpg

Kas ir “Siļķu brāķis”?

Ekskursija “Siļķu brāķis” ir izzinošs un reizē izklaidējošs piedzīvojums gan lieliem, gan maziem. Tas ieved gandrīz stundu garā, maģiskā stāstā par seno Liepāju, tās personībām, ambīcijām un dēkām, darbiem un atpūtu.

Vēsturiski “Siļķu brāķis” bijis zivju šķirošanas noliktava, kurā zivis vestas no visas Eiropas. Tie bija gadi, kad Liepāja bija viena no lielākajām un plaukstošākajām ostām Krievijas impērijā. Tajā ieradās kuģi ar pilniem klājiem Atlantijas okeānā nozvejotu zivju. Bēgļu masas plūda uz ostu, lai ar tvaikoni Liepāja–Ņujorka dotos labākas dzīves meklējumos uz “jauno pasauli” – Ameriku.

Visi šie senie notikumi “Siļķu brāķī” savijas interaktīvā ekskursijā, ļaujot ekskursantiem Liepāju iepazīt visā tās krāšņumā. Ekskursija profesionāla gida vadībā aizrauj ne vien ar stāstiem un krāšņu ekspozīciju, bet arī ar smaržām un garšām.

s2.jpg

Ko un kā apgūs skolēni?

Ekskursijā skolēni varēs uzzināt, kā agrāk notikusi siļķu brāķēšana, kā arī just līdzi kādam jaunam puisim vārdā Vilhelms, kurš tikko uzsācis patstāvīgu dzīvi pilsētā. Tajā tiks apskatīts laika posms no 19. gadsimta beigām un 20. gadsimta sākuma, iezīmējot spilgtākos kultūras notikumus tā brīža Liepājas un Latvijas vēsturē, kā arī vēršot uzmanību uz notiekošo pasaulē. Ekskursija veidota kā aizraujošs un reizē izzinošs piedzīvojums, kas caur stāstu, spēlēm un iesaistošām aktivitātēm palīdz skolēnus ieinteresēt tādos mācību priekšmetos kā sociālās zinības, vēsture, literatūra, ģeogrāfija, kultūra un māksla.

Ekskursijas gaitā skolēni ne vien mācīsies būt uzmanīgi klausītāji, bet paši būs arī aktīvi darītāji. Katrs varēs iejusties prāmja Liepāja–Ņujorka pasažiera lomā, iemēģināt Vilhelma arodu – siļķu šķirošanu jeb brāķēšanu, apgūt ar zvejniecību saistītus vecvārdus un iemācīties sasiet kādu interesantu mezglu. Bet drosmīgākie mājup dosies arī ar kādu jaunu cirka triku kabatā.

s3.jpg

Kur meklēt “Siļķu brāķi”?

Šajā pavasarī “Siļķu brāķis” iemantojis jaunas mājas un līdz ar to arī jaunas vēsmas! Papildinātā “brāķa” ekspozīcija tagad atrodas Vecajā ostmalā, Liepājas kanāla krastā – senā sarkano ķieģeļu spīķerī, kas ir ne vien vēsturiskā “Siļķu brāķa” līdzinieks, bet arī mājvieta mūsdienīgam zivju bāram-restorānam un zivju pārstrādes ceham. Gluži tāpat kā senajos, labajos laikos, ja paveicas, arī šeit var sajust zivju smārdu un dīki vērot, kā zvejnieki, pietauvojušies spīķera pakājē, kastēm vien lādē ārā svaigāko zivju lomu.

Adrese: Vecā ostmala 53, Liepāja.

s40.jpg

Kad viesoties?

Grupu ekskursijas iespējams pieteikt jebkurā nedēļas dienā, iepriekš vienojoties par norises datumu, laiku un valodu. Ekskursijas būs pieejamas līdz šī gada 31.oktobrim, kad arī noslēdzas "Siļķu brāķa" trīs gadu stāsts par siļķu šķirotāju Vilhelmu un viņa piedzīvojumiem, tāpēc pasteidzieties pieteikties ekskursijas apmeklējumam vēl līdz oktobra beigām. Jaunā sezona nāks ar jaunu stāstu, bet par to ne šobrīd ...

Ekskursiju valodas: latviešu, krievu un angļu.

Biļetes cena: Ja grupā ir vismaz 10 apmeklētāji, biļetes cena vienam skolēnam – 5.00 eiro. Ja grupa ir mazāka, biļetes cena visai grupai kopā – 50.00 eiro. Ieeja skolotājam – bezmaksas.

Kontakti rezervācijai:

E-pasts: [email protected]

Tālrunis: + 371 25654578

Facebook, Instagram

Projektu īsteno SIA “Rozīņu rezidence”, finansiāli atbalsta – Liepājas valstspilsētas pašvaldība.