PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Saldus uzraksts Biļļu kalna skatu laukumā  (2).jpg
Foto: Saldus TIKS
Esi Saldū pirmo reizi? Vēlies gūt paliekošus iespaidos un aplūkot skaistākās vietas? Šie būs populārākie un zināmākie apskates objekti Saldus pilsētā!

Kalnsētas parks.JPG

Kalnsētas parks, Saldus, Saldus novads

GPS 56.668147, 22.515298

Kalnsētas parks ir iecienīta atpūtas un izklaides vieta. Gar Cieceres upes krastiem un dziļāk parkā atrodamas gan šauras, stāvas un romantiskas taciņas, gan platas takas rāmām pastaigām, līdz ar to sev piemērotu maršrutu parka iepazīšanai atradīs ikviens.

Cauri parkam līkumodama tek Cieceres upe, kas 17. gadsimtā bijusi kuģojama – hercoga Jēkaba laikā upe izmantota produkcijas pārvadāšanai no Saldus apkārtnes ražotnēm. Mūsdienās parka teritorijā Ciecere ir sekla un akmeņaina, pie estrādes uz upes mākslīgi izveidots neliels ūdenskritums.

Turpat netālu no parka, skatu laukumā Biļļu kalnā, atrodas arī lielformāta uzraksts “Saldus”. No šīs vietas paveras arī lielisks skats uz pilsētu, Saldus pilskalnu un ezeru.

Cieceres dabas taka.jpg

Cieceres dabas taka, sākums - iepretim Saldus tirgus stāvlaukumam (Kuldīgas iela 4), noslēgums pie Saules ielas tilta pār Cieceres upi

GPS 56.667802, 22.491857

Skaistā Cieceres dabas un pastaigu taka, kuras garums ir 370 metri, vijas gar Cieceres upi no Kuldīgas ielas tilta līdz Saules ielas tiltam. Tomēr varētu teikt, ka, šķērsojot tiltu, harmoniskā taka turpinās līdz pat gleznainajam Saldus ezeram. Upes tuvumā ierobežoto teritoriju un zemo vietu dēļ taka ierīkota laipas veidā, ko ērti var izmantot arī  māmiņas ar bērnu ratiem. Taka priecē acis arī ar košiem apstādījumiem, puķu dobēm un dzīvās dabas daudzveidību.

Līkais mežs.jpg

Līkais mežs, Novadnieku pagasts, Saldus novads

GPS 56.645993, 22.499001

Līkais mežs atrodas pie pašas Saldus pilsētas robežas ar Novadnieku pagastu, kura teritorijā tas iekļaujas. Biedrība “OK Saldus” mežā izveidojuši distanču slēpošanas trasi, aktīvās atpūtas cienītājiem pieejamas arī skriešanas trases. Meža takas un trases ir iecienītas pastaigu takas visos gadalaikos, tikai ziemas periodā pastaigām nav izmantoja slēpošanas trase.  Saldus pilsētas pusē, pie Irbenieku ielas, meža malā iekārtota neliela atpūtas vieta.

Veides mežs.jpg

Veides mežs, Saldus, Saldus novads

GPS 56.659333, 22.503300

Veides mežs ir iecienīta Saldus pilsētas iedzīvotāju pastaigu un sportisku aktivitāšu vieta. Mežā ir vairākas takas – pastaigas garumu var izvēlēties individuāli, dodoties pa īsākiem vai garākiem taku lokiem. Takas nav marķētas. Pie ieejas mežā – aiz Saldus vidusskolas stadiona iekārtota atpūtas un piknika vieta.

Taka un virvju trase pie O. Kalpaka muzeja un piemiņas vietas “Airītes”.jpg

Taka un virvju trase pie O. Kalpaka muzeja un piemiņas vietas “Airītes”, "Airītes", Zirņu pagasts, Saldus novads

GPS 56.678649, 22.155275

Dabas taka izveidota muzejam pieguļošajā teritorijā un balstīta uz ideju par O. Kalpaka muzeja un tā apkārtnes iekārtojumu 1936. gadā. Dabas takā ir izvietotas Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma organizētā kokamatnieku plenērā veidotās koka skulptūras par vienojošo tēmu - “Brīvības mīlestības vārdā”. Tāpat šeit ir apskatāmi lielformāta gleznu plenērā “Sargā savu Tēvu zemi!” tapušie, apkārtējo novadu skolu skolēnu komandu gleznotie mākslas darbi. Dabas takā ir izveidota arī mini-gaisa trase mazajiem muzeja apmeklētājiem.

Kalnu dabas taka.JPG

Kalnu dabas taka, Nīgrandes pagasts, Saldus novads

GPS 56.458858, 22.115859

Kalnu dabas taka tika atklāta 2014. gadā. Takas garums ir 1.5 km, tā sākas pie Kanavišķu ūdenskrātuves un ved gar Loša upi. Takā izvietotas norādes un informācija par apskates objektiem – brūnogļu transportēšanai izveidoto dzelzceļa uzbērumu, zilā māla stāvkrastu un Airīšu dižakmeni. Dabas takā iekārtotas vairākas atpūtas un skatu vietas, viena no tām atrodas pie dižozola. Taka ir piemērota gan nesteidzīgām pastaigām, gan pārgājieniem – apmeklētāju ērtībām ir izveidotas laipas, tiltiņi un stāvākās vietās arī kāpnes. Takas galā ir iekārtota ugunskura vieta un nojume piknikam.

Sātiņu dīķu dabas liegums un putnu novērošanas tornis.jpg

Dabas liegums “Sātiņu dīķi” un putnu novērošanas tornis, Novadnieku pagasts, Saldus novads

GPS 56.636941, 22.334589

Dabas liegums “Sātiņu dīķi” ir mākslīgi veidots vairāku dīķu komplekss, kur migrācijas laikā pulcējas liels skaits ūdensputnu: ziemeļu gulbji, pīles, ķīvītes, tārtiņi, mērkaziņas u. c. Lieguma teritorijā ligzdo zivju ērglis, melnais stārķis, mazais ērglis, grieze, pelēkvaigu dūkuris u.c., kopumā ap  30 aizsargājamas putnu sugas. Teritorijā atrodas arī putnu novērošanas tornis ar kopējo augstumu 9.8 metri. Ar auto nav iespējams aizbraukt līdz pašam tornim, tādēļ, lai nokļūtu no vietas, kur jāatstāj transports, līdz tornim, jārēķinās ar pāris kilometru garu pastaigu. Teritoriju apsaimnieko Sātiņu zivsaimniecība.

Lielezeres (Ezeres) muižas parks.jpg

Lielezeres (Ezeres) muižas parks, Ezere, Ezeres pagasts, Saldus novads

GPS 56.403389, 22.362450

Ainaviski vērtīgais brīvā plānojuma muižas parks starp Vadakstes upi un Lielezeres muižas kungu māju ierīkots 19. gadsimta otrajā pusē. Parkā apskatāms dižakmens ”Vadakstes valdnieks”(4.2 m), ko muižas ļaudis šurp atvēluši no Vadakstes krasta. Tajā iekaltie gada skaitļi 1845-1855 liecina par parka izveidošanas laiku. Netālu no parka un muižas ēkām atrodas arī citi apskates vērti objekti – “Muitas nams”, kurā 1945. gada 8. maijā tika parakstīts „Kurzemes katlā” ielenktā vācu karaspēka kapitulācijas akts, kā arī Ezeres ūdensdzirnavu dīķa slūžas, kas ekspluatācijā tika nodotas 1982. gadā un īpašas ar savu kļavas lapas formu.

Vadakstes muižas parks.jpg

Vadakstes muižas parks un Ceriņu dārzs, Vadakste, Vadakstes pagasts, Saldus novads

GPS 56.373101, 22.748882

Vadakstes muižas kompleksu ieskauj 18. – 19. gs. veidots muižas parks, kurā sastopamas retas koku sugas. Parkā papildus vēsturiskajiem koku un krūmu stādījumiem tiek veidots arī jauns objekts – Ceriņu dārzs, kurā jau apskatāmi 28 dažādu šķirņu ceriņi - kopā 48 ceriņu krūmi.

Striķu muižas parks.jpg

Striķu muižas parks, Striķi, Zvārdes pagasts, Saldus novads

GPS 56.598117, 22.511944

Striķu muižas apbūve un piegulošais parks veidojušies 19. gs. sākumā. Parkā ir pastaigu takas, bērnu rotaļu laukums, pie dīķa iekārtota atpūtas vieta.

Jaunauces pils parks.jpg

Jaunauces pils parks, Jaunauces pils, Jaunauces pagasts, Saldus novads

GPS 56.443843, 22.689370

Parks ir Jaunauces muižas ēku kompleksa daļa, kas ieskauj kungu māju un to norobežo no saimniecības ēkām. Galvenie skatu punkti atradušies uz pils terases, saliņā, abos paviljonos, uz tiltiņiem un uz pastaigu ceļiem tajās vietās, kur kājāmgājējs tuvojas celiņa līkumam. Tas kalpo gan kā atpūtas vieta, gan tūrisma objekts, gan skaists un daudzveidīgs mācību līdzeklis kultūras un dabas interesentiem.

 

Foto: Saldus TIKS centra foto arhīvs