PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

Skolēnu ekskursijas Nacionālajā botāniskajā dārzā
Skolēnu ekskursijas Nacionālajā botāniskajā dārzā
Foto: Nacionālais botāniskais dārzs
Uz vecmāmiņas dārzu bērni iet pēc zemenēm, gurķiem un āboliem. Pēc kā bērni varētu doties uz botānisko dārzu? Pēc stāstiem!

Nacionālā botāniskā dārza gidu krājumā ir simtiem pasaku, stāstu un brīnumainu notikumu, kas atklāj bērniem augu pasaules burvību. Par rūķiem, kas dzīvo Dārza tūju alejā. Par ziedu fejām ar tauriņu spārniem, kas mitinās vasaras puķu dobēs. Par rituālu, kas jāveic, lai naudas koka augļi atnestu bagātību. Par apbrīnojamo fotosintēzes procesu lapās, kas nodrošina dzīvību uz Zemes. Gidi var pastāstīt, kā Dārza laboratorijā brīnumdari baltos halātos iebur augus mēģenēs, padarot tos par pundurīšiem, un pēc tam atbur tos atpakaļ – par īstiem augiem. Gidi var ietērpt vārdos stāstus, kurus klusējot vēstī silto zemju augi oranžērijā: par to, kā tie dzīvo džungļos un tuksnešos, kā no maziem ziediņiem veidojas citroni, banāni un papaijas augļi.

Dārzs ir apbrīnojams visās sezonās. Aizvest bērnus tuvāk dabai, ievilināt tās brīnumu pasaulē, ieinteresēt un aizraut – tāds ir botāniskā dārza ekskursijas mērķis.

Parasti ekskursija ilgst 60-90 minūtes atkarībā no skolēnu vecuma. Ekskursijas jāpiesaka iepriekš pa tālruni 67944610 vai e-pastu [email protected]. Papildu piedāvājumā ir arī 15 izglītojošu nodarbību programma sākumskolai, pamatskolai un vidusskolai, par to vairāk šeit.

Nacionālais botāniskais dārzs, kura platība ir 129 ha, atrodas Salaspilī. Tajā atrodas viena no lielākajām dzīvo augu kolekcijām Ziemeļaustrumeiropā, kas apvieno vienuviet vairāk nekā 13 000 augu dažādību. Rūpēs par reto augu saglabāšanu un cilvēku izglītošanu Nacionālā botāniskā dārza kolekcijās sakopoti augi no visiem pasaules kontinentiem, izņemot Antarktīdu.

Lai veicinātu sabiedrības izpratni par dabas aizsardzības nozīmīgumu un nodotu gadu gaitā uzkrātās zināšanas nākamajām paaudzēm, pašlaik Nacionālā botāniskā dārza teritorijā top Vides izglītības un informācijas centrs “Botania.”