PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Seesam_skola_tips.jpg
Foto: Seesam
Pirms mācību gada sākuma gandrīz katram pieaugušajam, kam jālaiž bērns vai pat vairāki bērni uz skolu, rodas jautājumi, ko darīt un ko nedarīt, lai pāreja no vasaras bezrūpības uz rudens rutīnu būtu pēc iespējas vieglāka un patīkamāka visai ģimenei.

Noteikti atcerieties, ka ģimene ir komanda, kurai ir jāizvēlas gan rīcības stratēģija, gan taktika, lai sadarbojoties un kopīgiem spēkiem panāktu vislabāko rezultātu. Jebkurā gadījumā viens no būtiskajiem nosacījumiem ikvienai lietai ir prasme saplānot darbus.

1. Dienas režīms

Līdz ar mācību gada sākumu būtiski mainās bērna dienas režīms. Vēlams, lai jau vismaz dažas dienas pirms skolas bērns sāktu radināties pie tāda gulētiešanas un mošanās režīmā, kāds tas būs skolas laikā. Un jāpatur prātā, ka miegam jāatvēl vismaz 8 stundas diennaktī.

2. Ceļš uz skolu un mājām

Pirmajā skolas gadā ir labi, ja vecāki vai kāds cits pieaugušais bērnu var pavadīt uz skolu un pēc stundām arī kopīgi doties mājās. Bērnam ir svarīgi iemācīties patstāvīgi aizslēgt un atslēgt mājas vai dzīvokļa durvis, kā arī prast rīkoties ar apsardzes signalizāciju, ja tāda mājoklī ir uzstādīta.

Prasmi rīkoties patstāvīgi un apdomīgi bērns apgūst pakāpeniski, tāpēc jau pirms skolas gaitu uzsākšanas ieteicams vairākkārt izstaigāt vai izbraukt maršrutu un pārrunāt, kuriem ceļa posmiem nepieciešams pievērst vislielāko uzmanību. Sākumskolas vecuma bērniem šīs prasmes kopā ar vecākiem vajadzētu atsvaidzināt pirms katra mācību gada. Ja bērns uz skolu dodas viens pats, varat vienoties, ka bērns jums piezvana vai atsūta īsziņu, kad ir nokļuvis galapunktā. Noderīga var būt arī GPS aplikācijas izmantošana.

3. Tikai bez panikas un dusmām!

Pārslēgšanās no atpūtas uz darba vai mācību režīmu ikvienam un vienmēr ir saistīta ar lielāku vai mazāku stresu. Lai to pārvarētu un saglabātu mieru, ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem ir nepieciešama zināma piepūle un pacietība. Brīžos, kad satraukums kļūst traucējošs, der dziļi ieelpot un vismaz domās sev pateikt: “Mieru, tikai mieru!”

Bērni dažādas jaunas prasmes apgūst atšķirīgi – kāds ātrāk, cits lēnāk. Arī vecākiem ar to jārēķinās, ņemot vērā bērna spējas aprast ar jauno situāciju. Lieki nesteidziniet bērnu un neļaujieties dusmām, ja kādu jaunu iemaņu apgūšana prasa ilgāku laiku.

4. Esiet sasniedzami un atbildiet uz bērnu telefona zvaniem

Bērnam ir svarīgi justies droši un zināt, ka vecāki nepieciešamības gadījumā ir gatavi viņus atbalstīt vai nākt palīgā. Sākot skolas gaitas, bērnam ir jāiepazīst jauna vide un jāuzņemas jauni pienākumi, kā arī jāveido jaunas attiecības gan ar vienaudžiem, gan ar skolotājiem. Pārrunājiet iespējamās situācijas, kādas var veidoties laika gaitā, piemēram, jūs varat būt aizņemti un tāpēc nepacelt klausuli, lai nekavējoties atbildētu uz bērna zvanu. Bērnam arī jāzina, ar kuru cilvēku no jūsu ģimenes vai paziņu loka viņam tādos gadījumos sazvanīties. Vēlams, lai bērns savu vecāku telefonu numurus zinātu no galvas. Varat numurus uzrakstīt uz lapiņas un ielikt bērna virsdrēbju iekškabatā. Tāpat ieteicams skolas somai un sporta formas maisiņam pielikt īpašus plastmasas piekariņus ar savu kontaktinformāciju, kas var noderēt gan bērnam problēmsituācijās, gan tad, ja soma vai maisiņš nozaudēts un atradējs meklē mantas īpašnieku.

5. Neatstājiet uz rītu to, ko varat izdarīt šovakar!

Iepriekšējās dienas vakarā sakārtota skolas soma un pa rokai noliktas drēbes būtiski samazina iespējamo nākamā rīta stresu.

6. Brokastis

Pirms došanās uz skolu jebkādas brokastis ir labākas par nekādām. Šajā ēdienreizē centieties piedāvāt tādu ēdienu, kas bērnam patiešām garšo un sniedz enerģiju uzsākt dienu labā noskaņojumā.

Ja bērns atsakās brokastot mājās, viens no risinājumiem var būt uz skolu līdzpaņemta brokastu kārbiņa ar kādu sātīgu sviestmaizi vai augļu un dārzeņu uzkodām. Labs risinājums dienas sākumam un smadzeņu darbībai nepieciešamajai enerģijai ir kāds graudaugu batoniņš.

7. Laiks mācībām un laiks spēlēm

Vecākiem ar bērnu jau pirms skolas gada sākuma būtu jāvienojas, ka darbdienu rīti un ceļš uz skolu ir laiks bez spēlēm mobilajā telefonā. Spēlējot spēles, bērns nereti zaudē laika sajūtu, tieši tāpēc nav vēlams, ka bērns šīm izklaidēm nododas uzreiz pēc pamošanās vai ceļā uz skolu.

Pārrunājiet un vienojieties ar savu bērnu, ka spēlēm būs iespēja atvēlēt laiku pēc atgriešanās no skolas. Striktus ierobežojumus nosakiet tikai tādā gadījumā, ja bērns pats nespēj kontrolēt izklaidēm atvēlēto laiku vai atsakās ievērot vecāku izvirzītos nosacījumus, kļūstot atkarīgs no viedierīcēm un interneta.

8. Ārpusskolas aktivitātes

Pārrunājiet ar bērnu un iespēju robežās laikus sāciet plānot ārpusskolas aktivitātes. Nekrītiet galējībās – neaprobežojieties tikai ar skolas ikdienu, bet dodiet iespēju bērnam gūt jaunus iespaidus, zināšanas un pārdzīvojumus, tomēr nepārslogojiet bērnu ar neskaitāmu pulciņu un apmeklēšanu. Ņemiet vērā bērna vēlmes un neapslāpējiet viņa iniciatīvu pat tad, ja kāda atvases ideja sākotnēji šķiet pārsteidzoša vai nenopietna! Atcerieties, ka cilvēks patstāvību apgūst soli pa solim.

9. Draugi

Bērnam ir svarīga socializācija un laiks, kas tiek pavadīts kopā ar vienaudžiem. Necentieties pārlieku kontrolēt katru bērna soli, taču pievērsiet uzmanību tam, kā bērns jūtas. Vienmēr uzmanīgi uzklausiet, kad bērns jums kaut ko jautā vai vēlas vienkārši parunāties un dalīties pārdomās. Bērna uzsākta saruna ir viena no pazīmēm, ka viņš uzticas vecākiem un būs gatavs komunicēt ne tikai priecīgos brīžos, bet arī problēmsituācijās, kas ir īpaši svarīgi. Novērtējiet to!

10. Abpusēja cieņa ģimenē

Laikus plānojiet dažādus pasākumus, iesaistot tajā arī bērnus un uzticot viņiem noteiktus uzdevumus. Tas ļaus bērniem justies novērtētiem. Turklāt jēgpilni, interesanti un priecīgi kopā ar ģimeni pavadītais laiks bērniem ir ne mazāk svarīgs par mācībām un skolā gūtajām zināšanām.

Ja vēlaties, lai bērni respektē pārējos ģimenes locekļus, rēķinieties ar viņu vēlmēm un vajadzībām. Uztveriet mācības skolā kā nopietnu darbu, pēc kura nepieciešama kārtīga atpūta. Un labākus rezultātus bērni drīzāk spēs sasniegt tad, ja vecāki viņus uzmundrinās un motivēs, nevis nepārtraukti kritizēs un atkārtos: “Kad mēs augām, tad gan...”.

11. Budžets un tēriņi skolas lietām

Statistika liecina, ka tieši augustā būtiski pieaug patēriņa kredītu apjoms. Pētījumi liecina, ka daudzi vecāki ņem ātros kredītus, lai sagatavotu bērnus jaunajam skolas gadam. Tāpēc gadījumos, kad šie izdevumi vecākiem nopietni sarežģīti finanšu situāciju, ir vērts pārdomāt, kā nepieciešamo lietu sagādē iesaistīt pārējos ģimenes locekļus. Ja skolai nepieciešamo apģērbu un apavus, somu un rakstāmlietas izvēlēsies un gādās vecāki vai bērni paši, tad laba dāvana no vecvecākiem varētu būt ne tikai kāds kārums, grāmata, rotaļlieta, gadžets vai kabatasnauda, bet arī apdrošināšanas polise.

+1. “Seesam” īpašais ieteikums

Jaunajā mācību gadā uz Latvijas skolām dosies apmēram 215 000 skolēnu.

Domājot par visām skolai nepieciešamajām lietām, ir vērts parūpēties arī par bērnu drošību un iegādāties E-klases Drošā skolēna polisi, kas radīta sadarbībā ar apdrošināšanas sabiedrību “Seesam”.

E-klases Drošā skolēna polise ir unikāla apdrošināšanas polise, kurā ietvertas vairāk nekā 20 apdrošinājuma pozīcijas par kopējo apdrošinājuma summu 36 130 eiro. Polise sedz ne tikai dažāda veida traumas un medicīniskos izdevumus, bet arī kompensē zaudējumus par bērna personiskajām lietām – skolas somu, grāmatām, telefonu, apģērbu, aktīvās atpūtas aprīkojumu u. c. Polisē ietverta arī bērna civiltiesiskās atbildības apdrošināšana.

Kopējā statistika liecina, ka salīdzinoši daudz traumu bērni gūst gan sporta stundās skolā, gan dažādu komandu spēļu laikā – biežāk futbolā, basketbolā un hokejā. Vidējais atlīdzības lielums ir apmēram 180 €. Vislielākā atlīdzība – 1250 € – izmaksāta par kādu gadījumu, kad bērns guva kājas traumu sporta stundā. Bīstamāko objektu topā ir kāpnes (gan telpās, gan ārpus tām), uz kurām dažādas traumas bērni visbiežāk guvuši paklūpot un krītot. Tāpat starp bīstamajiem objektiem ir zemē noliktas skolas somas, aiz kurām bērni mēdz aizķerties un krist.

Atkarībā no bērna ikdienas aktivitātēm iespējams izvēlēties vienu no divām E-klases Drošā skolēna apdrošināšanas programmām – “Klasisko” (gada maksājums – 30 €) vai “Sportisko” (gada maksājums – 40 €). “Sportiskā” polise paredzēta bērniem, kas regulāri trenējas, kā arī piedalās sacensībās.

Drošā skolēna polise paredzēta bērniem, kas apdrošināšanas perioda sākumā nav vecāki par 17 gadiem (ieskaitot).

Plašāk par E-klases Drošā skolēna polisi un apdrošinātajiem riskiem lasiet šeit.

Ja ņemsiet vērā kaut vai daļu no šiem ieteikumiem, labs būs ne tikai skolas gada sākums, bet arī tā tālākais turpinājums līdz uzvarošām beigām un lieliskām nākamajām vasaras brīvdienām!

Reklāmraksts