PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

141 klase no visas Latvijas šo pirmdien sāks izaicinājumu “NĒ – veipošanai! JĀ ceļojumam!”
141 klase no visas Latvijas šo pirmdien sāks izaicinājumu “NĒ – veipošanai! JĀ ceļojumam!”
Foto: pexels
Jau 8. maijā gandrīz divarpus tūkstoši skolēnu no 141 klases visā Latvijā sāks 12 dienu izaicinājumu “NĒ – veipošanai! JĀ – ceļojumam!” un cīnīsies par “NĒ klases” titulu un galveno balvu – trīs dienu aizraujošu klases ceļojumu uz Igauniju. Projekta mērķis ir mūsdienīgi un efektīvi izglītot skolēnus un ļaut viņiem pašiem pieņemt tādus atbildīgus lēmumus kā, piemēram, lietot vai nelietot elektroniskās cigaretes.

Jauniešiem katru dienu būs jāizpilda uzdevums un par tā izpildi jāparakstās kopīgā klases plakātā. Tāpat skolām būs pieejami pierādījumos balstīti izglītojoši materiāli par veipošanas prevencijas aktivitātēm, kā arī speciālistu apmācības. Projekts paredz dialoga veidošanu starp pieaugušajiem un jauniešiem, uzticībā balstītu sadarbību, nevis draudus un iebiedēšanu. Jauniešiem ir svarīgi būt iesaistītiem, uzklausītiem un respektētiem.

“Tas ir uzticēšanās projekts! Jaunieši tajā iesaistās brīvprātīgi, un mēs viņiem uzticamies, tādējādi laužot ierastās lomas un stereotipus, kur skolotājam vienmēr ir atvēlēta bargā policista loma, bet skolēnam līdz ar to palielinās vēlme spēlēt bandītu vai huligānu. Pašu jauniešu iesaiste palīdz viņiem praktiskā veidā ieraudzīt, ka ne jau ķeksītim, ne atskaitei vai direktora priekam, bet gan viņu pašu veselībai un personības izaugsmei ir jāattīsta sevī spēks noteiktām lietām pateikt NĒ!,” pauž Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra vadītājs Nils. S. Konstantinovs.

Dalība projektā sniegs lielu ieguvumu gan tiem jauniešiem, kas šobrīd smēķē vai veipo, gan tiem, kas nekad nav mēģinājuši, jo apgūtās prasmes palīdzēs izvairīties no nepareiziem lēmumiem nākotnē. Ļoti svarīgi, ka izaicinājumā piedalās visa klase vai tehnikuma kurss. Tā ir iespēja citam citu disciplinēt un motivēt. Publiskajā telpā nereti tiek minēts, ka jaunieši sāk veipot bara iespaidā, bet projekta idejas autori uzskata, ka kopienas spēku var pagriezt pretējā virzienā un mācīties veidot veselīgus ieradumus un izkopt rūpes citam par citu.

Projekts noslēgsies šā gada 20. maijā Pusaudžu dienu rīkotā semināra ietvaros, publiski izziņojot klasi, kas uzvarējusi.