PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

9056.jpeg
Foto: lisafx / 123RF
17% vecāku, kuru bērni lieto internetu, norāda, ka nekontrolē, ko viņu bērni dara interneta vidē, atstājot mobilo lietotņu izvēli savu bērnu ziņā. 

Tā aptaujā noskaidrojis tīkla tehnoloģiju uzņēmums Cisco Latvia (Cisco).

Cisco un Snapshots kopīgi veiktajā aptaujā noskaidrots, ka galvenās lietotās aplikācijas, ko vecāku skatījumā lieto viņu 7-12 gadus vecie bērni, ir spēles - tā atzinuši 82% respondentu, un sociālais portāls Draugiem.lv - tā atzinuši 67% respondentu.

Pēc pieaugušo domām, citas mobilās lietotnes bērni izmanto retāk - 28% vecāku nosauca ziņapmaiņas rīku WhatsApp un telesakaru lietojumprogrammu Skype, 24% - e-pasta servisus, bet 15% - sociālo tīklu Instagram u.c.

60% vecāku atzīst, ka seko līdzi tam, ko viņu bērni dara internetā, taču viņu kontrole aprobežojas vien ar zināšanām par to, kādas vietnes viņu bērni apmeklē. 25% vecāku seko savu bērnu aktivitātēm sociālajos tīklos, bet 24% ļauj izmantot tikai savās viedierīcēs instalētās programmas. 11% gadījumu tiek izmantoti interneta satura filtri. 12% vecāki norāda, ka pārbauda, kādus atslēgvārdus viņu bērni ievada interneta meklētājā.

"Veicot aptauju, pārliecinājāmies, ka internets un mobilās iekārtas ir mūsu un mūsu bērnu ikdiena - internetu ikdienā lieto 97% bērni vecumā no septiņiem līdz 12 gadiem. Tas nozīmē, ka vecākiem, audzinātājiem un tehnoloģiju uzņēmumiem ir jāstāsta bērniem par iespējamiem riskiem, izmantojot mobilās lietotnes un internetu kopumā," uzsver Cisco vadītājs Baltijas valstīs Eduards Tutarašvili.

Lai akcentētu sākumskolas bērnu drošības nozīmi, izmantojot mobilās lietotnes, Valsts izglītības satura centra rīkotās Drošības nedēļas laikā Cisco vadīs informatīvas stundas 4.klašu skolēniem Rīgas Angļu ģimnāzijā un Rīgas Teikas vidusskolā. Tehnoloģiju blogeris un mājas lapas Kursors.lv izveidotājs Kristaps Skutelis dalīsies pieredzē, kā droši lietot internetu, runās par bērnu vidū populārāko aplikāciju draudiem un ar piemēriem izspēlēs situācijas, kādas bērni var piedzīvot, izmantojot mobilās lietotnes.

Aptauja veikta no šī gada 22. līdz 25.septembrim, kopumā aptaujājot 304 respondentus, kuri ir vecāki 7-12 gadus veciem bērniem.