PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

8753.jpeg
Foto: bialasiewicz / 123RF
Pašlaik Eiropas Savienībā (ES) trūkst 337 000 informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) speciālistu. 

Taču līdz 2020.gadam šis deficīts pieaugs līdz gandrīz vienam miljonam speciālistu, sacīja Eiropas Komisijas (EK) Izaugsmes ģenerāldirektorāta galvenais administrators Anrē Rišērs, informē ziņu aģentūra LETA.

Kā stāstīja A. Rišērs, atsaucoties uz komunikāciju un tehnoloģiju izpētes un konsultāciju uzņēmuma Empirica datiem, kopš 2000.gada ES IKT nozarē nodarbināto skaits pieaudzis no trīs līdz septiņiem miljoniem un turpinās augt, vienlaikus augot arī speciālistu deficītam. "Bet, pat neskatoties uz darbinieku trūkumu IKT jomā, ir speciālisti, kuriem nākotnē draud bezdarbs, - tie ir zemākas kvalifikācijas IKT speciālisti, kā, piemēram, IT konsultanti," turpina A. Rišērs. "Tikmēr profesijas, kas prasa augstu profesionālo sagatavotību, kā, piemēram, sistēmanalītiķi vai IT menedžeri, turpinās attīstību."

"Raugoties no šādas perspektīvas, Latvijā IKT speciālistu sadalījums ir perspektīvs, jo apmēram trīs ceturtdaļas Latvijas IKT speciālistu ir ar augstu kvalifikācijas līmeni," turpina A. Rišērs. "Tajā pat laikā tādās valstīs kā Spānija vai Itālija augstākās kvalifikācijas speciālisti veido tikai trešdaļu no IKT strādājošajiem."

Kā iemeslu nepietiekamam IKT speciālistu pieplūdumam A. Rišērs minēja sabiedrībā valdošos stereotipus par IKT jomā nodarbinātajiem, ko turpina kultivēt populārā kultūra, tāpat par labu nenāk lielais neizdevušos IKT projektu skaits un nozares salīdzinoši nesenā rašanās.