PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

2022. gadā bez maksas apceļot Eiropu varēs rekordliels “DiscoverEU” dalībnieku skaits no Latvijas
2022. gadā bez maksas apceļot Eiropu varēs rekordliels “DiscoverEU” dalībnieku skaits no Latvijas
Foto: Jaunatnes Starptautisko programmu aģentūra
Jaunatnes Starptautisko programmu aģentūra (JSPA) informē, ka šī gada 6. janvārī apstiprinātie Eiropas Savienības iniciatīvas “DiscoverEU” piektās kārtas rezultāti paredz iespēju 2022. gadā bezmaksas ceļošanas karti Eiropas iepazīšanai piešķirt 239 pilngadību sasniegušiem jauniešiem no Latvijas.

Iniciatīvas mērķi ir palīdzēt 18 gadus veciem jauniešiem izprast Eiropas daudzveidību, iepazīt tās kultūras bagātību un veicināt starpkultūru dialogu. Tās ietvaros papildu finansiāls atbalsts tiek sniegts jauniešu ar īpašām vajadzībām (piemēram, personu ar kustību traucējumiem vai redzes problēmām) dalībai, kā arī tiek veicināta ceļošana pēc iespējas videi draudzīgā veidā. No 2022. gada marta līdz nākamā gada februārim  iespēju piedalīties “DiscoverEU” iniciatīvā varēs izmantot 239 Latvijas jaunieši, kas ir par 45% vairāk nekā iniciatīvas iepriekšējās kārtās 2019. gadā, kad kopumā tika apstiprināti 164 dalībnieku pieteikumi.

JSPA direktore Daina Sproģe norāda, ka Covid-19 nav bijis šķērslis jauniešu interesei par iniciatīvu “DiscoverEU”: “Ļoti pozitīvi vērtēju, ka pēc pandēmijas radītā pārtraukuma “DiscoverEU” iniciatīvu ir izdevies atjaunot, lai šogad – Eiropas Jaunatnes gadā – jauniešiem atkal dotu iespēju praktiski izbaudīt Eiropas pārvietošanās brīvības un kultūras daudzveidības piedāvājumu, vienlaikus stiprinot ne vien starpkultūru saiknes, bet arī iekļaujošas un ilgtspējīgas sabiedrības vērtības. Papildus jāuzteic jauniešu aktivitāte, jo pēc iniciatīvas pārtraukuma 2020. gadā  pērnā gada rudenī organizētās piektās kārtas pieteikumu skaits pat pārsniedza 2019. gadā katrā no divām kārtām iesniegtos, kad no Latvijas tika saņemti attiecīgi 779 un 744 pieteikumi. Iniciatīvas “DiscoverEU” piektajai kārtai pieteicās 1051 Latvijas jaunietis, no kuriem vairāk nekā piektdaļa ieguvuši ceļošanas kartes. Tāpat es varu atzinīgi vērtēt, ka piektajai kārtai pieteikties varēja ne tikai 18 gadus veci jaunieši, bet arī tie, kam pandēmijas dēļ iniciatīvas iespējas bija gājušas secen – jau 19 un 20 gadus sasniegušie jaunieši, tādējādi paplašinot iniciatīvas mērķa grupu.”

“DiscoverEU” iniciatīva 2021. gadā, kas tika pasludināts par Eiropas Dzelzceļa gadu, aicināja jauniešus ceļot galvenokārt ar vilcienu, iepazīstot Eiropas aizraujošās ainavas un pilsētu daudzveidību. Piektās kārtas veiksmīgie dalībnieki no šī gada 1. marta līdz 2023. gada 28. februārim varēs doties 1–30 dienas ilgā ceļojumā. Jaunieši no Latvijas ceļojumu varēs uzsākt ar autobusu, kā arī izvēlēties vienu no 7 zaļajiem maršrutiem Eiropas zaļāko un ilgtspējīgāko pilsētu apceļošanai. Iniciatīva “DiscoverEU” ir atvērta tikai 18 gadus veciem jauniešiem, tomēr izņēmuma kārtā jaunieši, kuri bija tiesīgi pieteikties abās pieteikšanās kārtās, kas 2020. gadā tika atceltas Covid-19 pandēmijas dēļ, arī varēja pieteikties šajā kārtā, tāpēc apstiprināto dalībnieku vidū šoreiz ir jaunieši 18-20 gadu vecumā. Kopš pirmās “Discover EU” kārtas, kas notika 2018. gada jūnijā, ceļošanas kartes ir piešķirtas gandrīz 130 000 Eiropas jauniešu, tostarp 502 no Latvijas.

Šogad jauniešiem būs iespēja pieteikties nākamajai “DiscoverEU” iniciatīvai pavasarī. No 2022. gada iniciatīva paplašināsies un  programmas “Erasmus+” “DiscoverEU” iekļaušanas aktivitātes ietvaros no 2022. gada marta līdz oktobrim organizācijām būs iespēja izstrādāt un iesniegt iekļaušanas projektus, tādā veidā sniedzot iespēju šajā vērtīgajā ceļojumā doties arī jauniešiem ar ierobežotām iespējām, kas paši nebūtu pieteikušies dalībai “DiscoverEU” iniciatīvā. Plašāka informācija par programmas “Erasmus+” “DiscoverEU” iekļaušanas aktivitāti, kad tā būs pieejama, tiks publicēta šeit.

Vairāk par “DiscoverEU” iniciatīvu ŠEIT