PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

7463.jpeg
Foto: gbh007 / 123RF
Rugāju vidusskolas slēgšanas gadījumā skolēniem no attālākajiem pagastiem līdz tuvākajai skolai ik dienas var nākties mērot pat 50 kilometrus.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvātā skolēnu skaita vidusskolas klašu atvēršanai apstiprināšana, ja ne šogad, tad turpmākajos gados gan var radīt reālus draudus Rugāju vidusskolas pastāvēšanai, ziņu aģentūru LETA informēja Rugāju novada domes priekšsēdētāja Sandra Kapteine.

"Ja nākamajā mācību gadā nokomplektēt vidusskolas 10.klasi ar 14 skolēniem varētu izdoties, tad turpmākajos gados, saglabājoties šādām skaitliskajām prasībām pie esošā dzimstības līmeņa novadā, vairs nē," atzīst S. Kapteine.

Rugāju novada domes priekšsēdētāja uzskata, ka, likvidējot vidusskolu, vidusskolēnu vecākiem automātiski tiks uzlikts papildu finanšu slogs. "Ko mēs teiksim vecākiem? Kā lai vecāki no attālākajiem pagastiem ikdienā nodrošina un cik tas viņiem izmaksās, sava bērna nokļūšana līdz gandrīz 50 vai 80 kilometrus attālajām tuvākajām vidējām mācību iestādēm attiecīgi Balvos vai Rēzeknē un atpakaļ?" neizpratnē ir S. Kapteine.

"Rugāju vidusskola nesen ir tikusi nosiltināta, tajā ir izveidota laba materiālā bāze, strādā augsta līmeņa pedagogi. Nav nekāda pamata apšaubīt arī mācību iestādē iegūstamās izglītības kvalitāti. Katru gadu 97% vidusskolas absolventu iestājas augstskolās, kas ir augstāks rādītājs nekā valstī vidēji. Es neredzu pamatu, kādēļ Rugāju vidusskola arī turpmāk nevarētu pastāvēt kā vidējā izglītības iestāde," uzsvēra S. Kapteine.

Lai risinātu šo Rugāju novadam un tā iedzīvotājiem svarīgo jautājumu, vietējās pašvaldības vadītāja ir tikusies gan ar iepriekšējo izglītības ministri, gan arī plāno tikties ar pašreizējo. "Nevar visas lauku vidusskolas mērīt ar vienu mērauklu - 14 skolēni klasē," pārliecināta Kapteine.

E-klase jau rakstīja, ka IZM rosinājusi ieviest minimālo skolēnu skaitu 10.klases atvēršanai, lai sakārtotu Latvijas skolu tīklu.

IZM piedāvātais skolēnu skaits vidusskolas klašu atvēršanai paredz, ka Rundāles novadā nebūtu nevienas vidusskolas klases. Pašvaldība aicina rūpīgāk izvērtēt un noteikt kritērijus.