PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

pexels-photo-256455-Pixabay.jpeg
Foto: Pixabay / Pexels.com
Latvijas Studentu apvienība vērsās pie Saeimas Izglītības komisijas ar mērķi sekmēt to, lai augstākās izglītības iestādes izveidotu skaidrus noteikumus studējošajiem par valsts budžeta finansēto studiju vietu iegūšanas un zaudēšanas kārtību.

Latvijas Studentu apvienība vērsās pie Saeimas Izglītības komisijas ar mērķi sekmēt to, lai augstākās izglītības iestādes izveido skaidrus noteikumus studējošajiem par valsts budžeta finansēto studiju vietu iegūšanas un zaudēšanas kārtību.

Reaģējot uz studentu iesniegumu par rotācijas principu valsts finansēto studiju vietu sadalē augstskolās, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija lēma veidot darba grupu.

Tās mērķis būs izvērtēt Latvijas Studentu apvienības izteiktos priekšlikumus, kas paredz Augstskolu likumu papildināt ar normu par rotācijas kārtību.

Kā deputātiem uzsvēra Latvijas Studentu apvienība, tas ļautu novērst situācijas, kurās studējošais, būdams sekmīgs un ar labām atzīmēm, var negaidīti zaudēt valsts budžeta finansēto studiju vietu, uzsākot studijas nākamajā mācību gadā, ja augstākās izglītības iestāde nav vienmērīgi sadalījusi valsts finansētās studiju vietas pa studiju gadiem, informē Saeimas Preses dienests.

"Ir saprotams studentu satraukums: ja otrajā vai trešajā studiju gadā augstskola var samazināt iepriekš noteikto budžeta vietu skaitu kursā, studenti ir lielā neziņā par savu nākotni. Studējošie vēlas ilgtermiņā rēķināties ar studiju izmaksām. Jautājums par rotācijas kārtību augstskolās ir sarežģīts, un par tā regulējumu izskan dažādi viedokļi. Tāpēc būtu svarīgi šos jautājumus apspriest darba grupā," sacīja A.Adamovičs.

Darba grupā līdz ar Izglītības komisijas deputātiem paredzēts aicināt pārstāvjus no Latvijas Studentu apvienības, Izglītības un zinātnes ministrijas, augstskolām, Latvijas Rektoru padomes, Augstākās izglītības padomes un citām institūcijām.

Daļā Latvijas augstskolu ir rotācijas princips, kas paredz pēc studiju sekmju izvērtēšanas pārskatīt budžeta vietu sadalījumu, piešķirot tās izcilākajiem studentiem. Studentus satrauc tas, ka augstskolas budžeta izmaiņu gadījumā var samazināt iepriekš noteikto valsts finansēto studiju vietu skaitu. Tas vairo neskaidrību par nākotni, jo, parakstot līgumu ar augstskolu, studenti rēķinās ar konkrētu, iepriekš noteiktu budžeta vietu skaitu kursā un apzinās, ka tieši šāds un nevis mazāks vietu skaits tiks pārdalīts studentu vidū rotācijas kārtībā.

Piemērotāko risinājumu, ko pēc tam prezentēs Saeimas Izglītības komisijā, meklēs komisijas rosinātā darba grupa, sacīja A.Adamovičs.