PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

8745.jpeg
Foto: tuomaslehtinen / 123RF
Anglijā veiktā skolu direktoru aptauja liecina, ka mācību iestādēm aizvien biežāk nākas uzņemties sev neraksturīgas funkcijas.

Proti, skolām jāsniedz materiāls atbalsts nabadzīgākajās ģimenēs dzīvojošajiem bērniem. Aplēses liecina, ka šim mērķim no skolu budžetiem un darbinieku personīgajiem līdzekļiem gadā tiek tērēts līdz 43 miljoniem sterliņu mārciņu jeb 60.8 miljoniem eiro, raksta avīze The Independent.

Nacionālā skolu direktoru asociācija (NAHT), kas aptaujājusi vairāk nekā 2000 skolu vadītājus visā Anglijā, secinājusi, ka skolām nereti nākas pildīt labdarības iestāžu funkcijas, sniedzot sociālo palīdzību tiem bērniem, kam tā nepieciešama. Satraucoši ir tas, ka šādu bērnu, kuri dzīvo nabadzīgās ģimenēs, kas spiestas skaitīt katru pensu, kļūst aizvien vairāk un vairāk.

"Skolotāji no savas kabatas apmaksā tādu pašsaprotamu lietu kā rakstāmpiederumu un sporta tērpu iegādi, bet reizēm pat pērk dzimšanas dienas apsveikuma kartītes un dāvaniņas tiem bērniem, kuri svētkos parasti neko nesaņem. Viens no direktoriem stāstījis, ka ar vietējās municipalitātes atbalstu atvēris pārtikas izdalīšanas punktu,  ir daudz skolotāju, kuri pašiem nabadzīgākajiem bērniem nes uz skolu pusdienas no sabiedriskās ēdināšanas vietām," raksta The Independent. Ir bijuši gadījumi, kad skolai nācies apmaksāt skolēnu došanos pie friziera un atutošanu, bet dažviet skolas maksājušas rēķinus par skolēnu drēbju mazgāšanu. Papildus tam skolu darbinieki bieži tērē laiku, lai palīdzētu skolēnu vecākiem aizpildīt dažādus dokumentus, kuru būtību viņi paši nesaprot, sniegtu padomus, kā izkļūt no parādu jūga.

NAHT ģenerālsekretārs Rasels Hobijs sarunā ar The Independent uzsvēris - tas, ka jaunievēlētā parlamenta deputāti solījušies nesamazināt izglītībai atvēlēto finansējumu, vēl neko nenozīmē, jo gadījumā, ja atkal tiks samazināti sociālie izdevumi, skolas to ļoti labi izjutīs. "Skolas kļūst par tādām kā miniatūrām sociālās palīdzības iestādēm, kurām jādara tas, ko nepaveic valsts," sacījis R. Hobijs, piebilstot, ka skolu darbinieki aizvien biežāk ir spiesti interesēties par skolēnu ģimeņu materiālo stāvoklī un domāt par to, kas nepieciešams bērniem. Vienā no skolām pat nonācis līdz tam, ka visiem skolēniem nopirktas zobu birstītes un divas reizes dienā tiek rīkota kolektīva zobu tīrīšana - izrādījies, ka lielai daļai bērnu mājās šis rituāls nav iemācīts.