PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

10652.jpeg
Foto: IZM.lv
Piektdien, 7.oktobrī, tika apbalvoti skolēni, kuri piedalījās starptautisko mācību priekšmetu olimpiādēs.

Starptautisko mācību priekšmetu olimpiāžu apbalvošanas svinīgajā pasākumā pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, uzrunājot klātesošos, pauda pateicību skolotājiem, kuri atklājuši un virzījuši skolēnu talantus līdz augstiem sasniegumiem. Ministrs uzsver, ka sasniegumu pamatā ir ne tikai talants, bet arī smags darbs, ko ieguldījuši skolēni, skolotāji un vecāki. "Skolēnu sasniegtais apliecina raksturu, atbildību un mērķtiecību," saka K.Šadurskis.

Ministrs pauda pārliecību, ka jaunajiem talantiem ar savām spējām un zināšanām ir iespējas īstenot spožas idejas un ieceres, un tas rada pamatu nākotnes izaugsmes un inovāciju potenciālam. Ministrs arī uzsver, ka augsti sasniegumi un izcilība rada sekotājus, raisa bērnos interesi par zināšanām, rosina domāt un meklēt atbildes uz jautājumiem, informē Mārtiņš Langrāts, Izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska padomnieks.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pateicās arī skolotājiem un atbalstītājiem par viņu ieguldījumu skolēnu sagatavošanā. "Paldies skolotājiem, ka pamanāt skolēnu talantus un palīdzat tos spodrināt gluži kā dimantus! Liels paldies arī visiem atbalstītājiem!" sacīja Valsts prezidents.

Šovasar 27 izcilākie Latvijas skolēni no Daugavpils, Jēkabpils, Mārupes, Rīgas, Siguldas un Tukuma piedalījās astoņās starptautiskajās mācību priekšmetu olimpiādēs fizikā, ķīmijā, bioloģijā, informātikā, matemātikā, vācu valodā, ģeogrāfijā un filozofijā. Mūsu skolēni arī šogad parādīja izcilus rezultātus, izcīnot vienu zelta, trīs sudraba, četras bronzas medaļas un sešus atzinības rakstus.

Zelta medaļu informātikā ieguva Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas absolvents Aleksejs Popovs, kurš šoruden uzsāka mācības prestižajā Masačūsetsas tehnoloģiju institūtā Amerikas Savienotajās Valstīs.

Olimpiādes norisinājās Šveicē, Gruzijā, Vācijā, Krievijā, Vjetnamā, Ķīnā un Beļģijā. Jau šovasar skolēni un viņu mentori saņēma valsts finansējumu dalībai starptautiskajās mācību priekšmetu olimpiādēs. Šādu iespēju sniedz Eiropas Sociālā fonda finansējums un turpmākajos piecos gados Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) varēs sniegt nozīmīgu finansiālo atbalstu 3,3 miljonu eiro apmērā mācību priekšmetu izcilnieku sagatavošanai un Latvijas talantīgo jauniešu atbalstam pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē.

IZM sniegtais finanšu atbalsts paredzēts, lai nodrošinātu jauniešu zinātniski pētniecisko darbību, organizējot valsts un reģionālās skolēnu zinātniskās konferences, vasaras nometnes valsts mācību priekšmetu olimpiāžu un zinātnisko konferenču laureātiem. Tāpat tiks organizēti praktiskās ievirzes pasākumi jauniešu talantu un zināšanu pilnveidošanai.

Aktivitātes ietvaros finansējums tiks izmantots arī novadu, republikas pilsētu, novadu apvienību un valsts mācību priekšmetu olimpiāžu organizēšanai, kā arī Latvijas jauno izcilnieku dalībai starptautiskajās mācību olimpiādēs, starptautiskajās zinātnes izstādēs, konkursos un jauno zinātnieku skolās.