PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

31054248_s.jpg
Foto: 123RF Stock Photo
Sagaidot košo rudeni, daudzas ģimenes izvēlas aktīvo atpūtu un dodas ceļojumā ar velosipēdu.

Apceļot Latviju ar velosipēdu, aicina arī Latvijas simtgades svētku organizatori. Lai veloceļojums būtu skaistu mirkļu nevis sāpīgu atmiņu piepildīts, apdrošināšanas sabiedrība “Seesam” pirms došanās ceļā iesaka ne tikai par pārdomātu un fiziskajām spējām piemērotu maršrutu, bet arī par drošību, it īpaši tad, ja dodaties ceļā kopā ar bērniem.

Ekipējums

Viens no nozīmīgākajiem priekšnoteikumiem drošam veloceļojumam – ekipējums. Vispirms jāatceras, ka ikvienam, kurš brauc ar riteni ir jāvalkā ķivere. Ķiverei ir vissvarīgākā aizsardzības funkcija, jo kritiena laikā pasargā riteņbraucēju no nopietnām galvas traumām, kurām var arī būt neatgriezeniskas sekas. Ķiverei ir labi jāpieguļ un tās lentām jābūt nostiprinātām. Būtiski atcerēties, ka vecāki rāda piemēru bērniem, tāpēc valkājiet tās vienmēr, kad dodaties ceļā ar velosipēdu. Tāpat neaizmirstiet parūpēties par ķiveri bērnam un viņa drošību, pārvadājot viņu velokrēsliņā.

Noteikumi

Otra būtiskākā lieta, kas jāatceras, domājot par drošību velobrauciena laikā, ir noteikumi. Ceļu satiksmes noteikumiem veloceļotājiem ir jāseko vienmēr – šķērsojot ielu, nokāpiet no riteņa, ievērojiet zīmi STOP, iekļaujieties satiksmes plūsmā un turieties pie labās malas tik tuvu, cik vien iespējams, nerunājiet pa telefonu un nelietojiet “austiņas” brauciena laikā.

Apģērbs

Braucot ar velosipēdu, “Seesam” eksperti iesaka izvēlēties košu apģērbu ar atstarojošiem elementiem, lai gan dienas, gan vēlās vakara stundās ceļotāji būtu labi pamanāmi.  Savukārt, lai pasargātu kāju pirkstus, braucienam labāk izvēlēties slēgtus apavus, taču apavu auklām jābūt kārtīgi sasietām. Ceļu, elkoņu un plaukstu aizsargi lieti noderēs gan bērniem, gan iesācējiem brauciena laikā, samazinot traumu iespējamību.

Traumas

Ja tomēr veloceļojuma laikā negadījums ir noticis, laikus veikta nelaimes gadījumu apdrošināšana gan bērniem, gan pieaugušajiem nodrošinās atlīdzības saņemšanu, lai segtu medicīnisko pakalpojumu izmaksas. Vasara un rudens sākums ir viens no traumatiskākajiem periodiem gada griezumā, kad īpaši bieži traumas gūst bērni, arī braucot ar velosipēdu. Kā norāda “Seesam” eksperti, kopējais nelaimes gadījumu pieteikumu un izmaksāto atlīdzību apjoms pieaug ik gadu un lielu daļu no negadījumu laikā gūtajām traumām veido sasitumi, nobrāzumi un kaulu lūzumi, nereti arī galvas traumas, kas ir raksturīgas arī riteņbraucējiem.

Tomēr “Seesam” eksperti atgādina - lielu daļu negadījumu veloceļojuma laikā iespējams novērst, ievērojot gan ceļu satiksmes noteikumus, gan parūpējoties par drošību un vienmēr velobrauciena laikā valkājot ķiveres. Apceļosim Latviju ar velosipēdu drošu!