PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

8556.jpeg
Foto: pyotr 123RF
Tāpat kā pirms diviem gadiem, arī šogad visvairāk vecāku vēlas, lai bērns apgūtu ārsta profesiju, liecina SEB dzīvības apdrošināšanas veiktās aptaujas rezultāti.

No vairāk nekā 40% aptaujāto vecāku norādījuši, ka vēlētos nākotnē redzēt strādājam savu bērnu ārsta profesijā. Populārāko profesiju vidū ir arī sportists, programmētājs, policists un arhitekts.

Domājot par uzkrājuma veidošanu savu bērnu nākotnei, katru gadu viens no galvenajiem mērķiem ir nepieciešamais kapitāls bērna izglītības iegūšanai. Taču, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šī mērķa nozīmīgums ir būtiski pieaudzis - ja 2013.gadā izglītību kā uzkrājuma mērķi norādīja 49% no aptaujātajiem vecākiem, tad šogad 64% vecāku būtu gatavi uzkrāt naudu bērna izglītības iegūšanai. Savukārt būtiski samazinājies to vecāku skaits, kuri būtu gatavi veidot uzkrājumu bērna pirmās dzīvesvietas iegādes izdevumiem - no 14% 2013.gadā uz 4% šogad. Gados jauni vecāki un sievietes biežāk nekā citi ir norādījuši, ka uzkrājuma mērķis nav svarīgs un bērns varēs kapitālu izmantot pēc saviem ieskatiem.

Vecāki uzskata, ka galvenais veids, kā atbalstīt bērnu, lai viņš sasniegtu savus nākotnes mērķus, ir veltīt daudz laika un uzmanības bērna aktivitātēm. Šim apgalvojumam piekrīt 33% aptaujāto. Šogad gan vecāki ir gatavi veltīt mazāk laika un uzmanības bērna aktivitātēm, salīdzinot ar 2013.gadu, kad 41% aptaujāto atbalstīja šo atbildi.

Audzis vecāku skaits, kuri veido uzkrājumus bērnu nākotnes mērķu piepildīšanai, - no 5% 2013.gadā līdz 10% 2015.gadā.

Pētījums norisinājās šā gada martā, kad tika aptaujāti vairāk nekā 500 respondenti - vecāki ar bērniem.