PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

8747.jpeg
Foto: wavebreakmediamicro / 123RF
Latvijas darba devēju ieteiktākā profesija ir programmētājs, secināts Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un karjeras portāla "Prakse.lv" aptaujā.

Saraksta rezultāti liecina, ka šogad darba devēju minēto profesiju lokā visbiežāk minētās ir informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozares specialitātes, par saraksta līderi izvirzot programmētāja profesiju, ko ieteikuši 168 darba devēji, kā arī dažādas uzņēmuma darbības atbalsta profesijas, piemēram, mārketings, finanses un grāmatvedība.

Pirmajā ieteiktāko profesiju divdesmitniekā iekļuvušas un lielu kāpumu piedzīvojušas tūrisma speciālista - kāpums par 14 vietām, pārtikas un dzērienu tehnologa - kāpums par piecām vietām, kā arī būvinženiera specialitāte - kāpums par četrām vietām. Saraksta veidotāji uzsver, ka tieši šajās jomās ir sarežģīti atrast tiešām zinošus un kvalificētus speciālistus, informē ziņu aģentūra LETA.

Apkopojot informāciju par darba devēju ieteiktākajām izglītības iestādēm, saraksta līdera godu saglabā RTU, kurai seko Latvijas Universitāte (LU), Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU), kas šogad piedzīvojusi kāpumu par vienu vietu, un biznesa augstskola "Turība", bet sarakstu noslēdz Banku augstskola.

"Darba devēji ir tie, kas spēj novērtēt izglītības iestāžu sagatavoto jauniešu profesionālo kvalitāti un atbilstību darba tirgum. Latvijas darba devēji ir norādījuši, kuru skolu absolventus viņi labprāt ņemtu praksē vai darbā. Darba devēji šogad aktīvāk nekā jebkad iepriekš norādījuši uz tehnikumu un koledžu ieguldījumu profesionāļu izglītībā. Tā izglītības iestāžu saraksta divdesmitniekā ierindojušās četras koledžas un viens tehnikums - Rīgas Tehniskā koledža, Rīgas Valsts tehnikums, Rīgas Celtniecības koledža, Latvijas Kultūras koledža un Alberta koledža," norādīja "Prakse.lv" vadītājs Jānis Logins.

Savukārt LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone stāstīja, ka šī gada topā ir pieaudzis profesionālās izglītības iestāžu un ieteikumu skaits, jo tieši profesionālās izglītības jomā LDDK pēdējos gados ir intensīvi risinājusi darba tirgus un izglītības sasaistes jautājumus, šopavasar panākot būtiskus grozījumus Profesionālās izglītības likumā.

Saraksta mērķis ir veicināt pārdomātu pamatskolu un vidusskolu absolventu tālākās izglītības un karjeras izvēli šovasar, ņemot vērā darba devēju viedokli. Šogad viedokli izteikuši 2046 darba devēji, kas ir 12 reižu vairāk nekā pirmajā saraksta tapšanas gadā.