PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

9329.jpeg
Foto: romrodinka / 123RF
Latvijas skolēni un viņu vecāki nākamo piecu gadu laikā vislabprātāk piepildītu sapni par kopīgu ceļojumu. Visās vecuma grupās būtiskākās vēlmes saistītas ar atpūtu, tehnoloģijām, izklaidi, izglītību un komfortu.

Kopīgs ārvalstu ceļojums vai brauciens uz kādu no Eiropas atrakciju parkiem ir līderis skolēnu sapņu sarakstā, to vēlas 43% 1.-8.klases skolēnu un 55% viņu vecāku. Vidusskolēnu vidū 49% skolēnu sapņo par ārvalstu braucienu.

Visās vecuma grupās skolēniem ir būtiski biežāk apmeklēt izklaides pasākumus, piemēram, kino un koncertus. Tas ir būtiski katram trešajam skolēnam.

Aptauja atklāj, ka jau sākumskolas vecumā zēniem un meitenēm ir atšķirīgi sapņi. Zēni ļoti vēlas jaunu tehniku - spēļu konsoli (33%) un datoru (23%), kā arī nodarboties ar kādu sporta veidu (21%). Toties meitenēm uzreiz aiz vēlmes ceļot svarīgākā ir ērta dzīve privātmājā (33%) un savs mājdzīvnieks (23%). Vecāku viedoklis par skolēnu sapņiem, ko viņi labprāt īstenotu, ir līdzīgs, tomēr ir kāda būtiska atšķirība - nodrošināt katram bērnam savu istabu ir svarīgāk nevis bērniem, bet gan vecākiem.

Pamatskolā mainās zēnu un meiteņu prioritātes - meitenes kļūst apzinīgākas, vairāk domā par izglītību un izaugsmi, kamēr zēni vēl bauda bērnību. 5.-8.klases puišiem joprojām prioritātes ir dators, spēļu konsole un jauns viedtālrunis, kas ir svarīgi katram ceturtajam skolniekam. Toties meitenēm būtiskāk šķiet piedalīties mācību apmaiņas braucienā, ko norādījuši 33% meiteņu, un ar profesionālu tehniku attīstīt hobijus, piemēram, fotografēšanu. Vecāku vēlmes par tehnoloģijām ir atšķirīgas - tikai 4% pamatskolas skolēnu vecāku jaunu viedtālruni ierindo saraksta pieciniekā, turpretī tādu vēlas katrs piektais pamatskolas skolēns.

Kopumā vecāku un bērnu viedokļi par skolēnu tuvākajiem pieciem gadiem ir dažādi, taču atšķirības ir samērīgas - konflikts veidojas, meklējot balansu starp atpūtu, tehnoloģijām un izglītību. "Saņemot pētījumu rezultātus, gaidījām ļoti lielus un tālus sapņus, bet noskaidrojies, ka tie ir īstenojami. Interesanti, ka gan skolēni, gan vecāki lielā daļā gadījumu minēja neatbilstošas sapņu izmaksas - tas nozīmē, ka trūkst informētības un agrākā bērnībā, protams, arī izpratnes. Tomēr tad, ja ir reālistiski sapņi un ir zināmas to izmaksas, vēlmju īstenošana ir ļoti iespējama - nepieciešama vien saprātīga plānošana. Mērķiem, kuru sasniegšanai nepieciešami vismaz pieci gadi, piemērotākais veids ir uzkrājošā dzīvības apdrošināšana, kas ļauj ne tikai krāt, bet nodrošināties pret nelaimes gadījumiem," skaidro bankas uzņēmuma "CBL Life" un CBL Atklātais pensiju fonds valdes priekšsēdētāja Jolanta Jērāne.

Aptauju veica banka Citadele sadarbībā ar E-klasi, izvaicāti 3445 Latvijas skolēni un viņu vecāki.

Preses konferencē Mežaparka sākumskolas 4.klases skolniece Elza teica, ka gribētu aizbraukt uz Brazīliju, biežāk kopā ar draudzenēm braukt uz kino, gribētu savu istabu. Savukārt Rīgas Teikas vidusskolas 2.klases skolniece Māra gribētu jaunu telefonu - "Iphone 6", savu zirgu, kā arī spēlēt mūzikas instrumentu - kokli. Abas meitenes arī gribētu baseinu pie mājas.

Rīgas Valda Zālīša sākumskolas 5.klases skolēns Georgs gribētu aizbraukt kopā ar ģimeni uz Ameriku, kā arī profesionālu fotoaparātu. Georgs arī gribētu iet dīdžeju skolā.

Savukārt 12.klases skolēns un Rīgas Skolēnu domes prezidents Toms Reinis sapņo par autovadītāja tiesībām, par ko saskaņā ar aptauju sapņo vairums 9.-12.klases skolēnu. Iegūt autovadītāja tiesības grib 70% vecāko klašu skolēnu. Tiesības ir aktuālas kā puišiem, tā meitenēm, bet automašīnu biežāk vēlas tieši puiši - 59% skolnieku pret 36% skolnieču.