PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

action-adult-advice-1120344.jpg
Foto: Pexels
Latvijā 53% iedzīvotāju papildu pamatdarbam vēlētos arī papilddarbu, informēja darba portāla "CV Market" pārstāvji, atsaucoties uz portāla veiktās aptaujas datiem.

Tajā pašā laikā 11% aptaujāto norādījuši, ka viņiem jau ir papilddarbs, 9% aptaujāto atklājuši, ka viņiem nav pamatdarba, bet ir tikai piepelnīšanās iespējas, savukārt 27% respondentu norādījuši, ka viņiem papilddarbs nav aktuāls.

Pēc aptaujas datiem, biežāk papilddarbu labprāt uzņemtos strādājošie vecumā līdz 35 gadiem, bet papilddarbs jau ir pamatā respondentiem vecumā pēc 35 gadiem. Savukārt iespēju papildus piepelnīties bez pamatnodarbošanās esamības biežāk izmanto sievietes.

Respondenti, kuri norādījuši, ka viņiem ir papilddarbs, visbiežāk strādā finanšu, grāmatvedības un pārdošanas jomās, bet aptaujas dalībnieki, kuriem nav nepieciešamība pēc papildus nodarbošanās, lielākoties pārstāv apkalpojošo, asistēšanas un administrēšanas sfēru, kā arī ieņem vadošus amatus, informē aģentūra LETA.

"CV Market" personāla atlases vadītājs Kristaps Kolosovs atzīmēja, ka ikviena strādājošā vēlme ir pēc iespējas vairāk nopelnīt, taču ne vienmēr to izdodas izdarīt esošajā darba vietā, tādēļ papilddarba meklējumi ir saprotami.

Pēc viņa teiktā, papildu nodarbošanās veidus var iedalīt galvenokārt divās kategorijās - viena no tām ir papildus ienākumu gūšana, nodarbojoties ar kaut ko pavisam atšķirīgu no pamatdarba pienākumiem, piemēram, realizējot kādu hobiju vai aizraušanos, savukārt otra kategorija ir līdzīgu pienākumu veikšana citā uzņēmumā vai privāti. "Ja papilddarbs ir cilvēka aizraušanās, tad tas ir lielisks veids kā nopelnīt vairāk. Taču, ja strādājošais vienu un to pašu dara vairākās vietās, jo pamatdarbā nenopelna pietiekami, ir vērts padomāt, kā situāciju varētu uzlabot," sacīja "CV Market" personāla atlases vadītājs.

Viņš skaidroja, ka iespējamās peļņas apmēru nenosaka tikai profesija, bet arī strādājošā darba pieredze un izglītība. "Ja neesat apmierināti ar algu pamatdarbā, ir vērts padomāt par papildus izglītošanos un prasmju uzlabošanu. Tā ir iespēja būt augstāk novērtētam esošajā darbavietā," atzīmēja K.Kolosovs, piebilstot, ka arī darba devējiem būtu vienmēr jāatvēl vieta darbinieku izaugsmei un papildus ienākumu gūšanai, tādējādi saglabājot lojālus darbiniekus, kuri nemeklē papildu ienākumu avotu pie konkurentiem.

"CV Market" aptauja "Vai bez pamatdarba Jums ir arī papilddarbs?" veikta no šā gada 25.maija līdz 7.jūnijam, un tajā kopumā piedalījās 646 Latvijas iedzīvotāji vidēji vecumā no 20 līdz 55 gadiem.