PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

5949.jpeg
Foto: racorn / 123RF
Tuvāko trīs mēnešu laikā nevalstiskās organizācijas Patvērums Drošā māja speciālisti un brīvprātīgie viesosies vismaz 20 Latvijas skolās, izglītojot 1000 jauniešu par cilvēku tirdzniecības problemātiku un formām.

Pasākumu mērķis ir izskaust cilvēku tirdzniecību, veicinot sabiedrības informētību par šīs problēmas globālo mērogu, īpaši vēršoties pie riska grupas jauniešiem vecumā no 15 līdz 20 gadiem, stāsta organizācijas pārstāve Rasa Saliņa. Biedrības statistika liecina, ka par upuriem visbiežāk kļūst jauni cilvēki, kam ir nepabeigta pamatizglītība vai vidējā izglītība, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Skolēni un pedagogi lekcijās varēs iepazīties arī ar biedrības informatīvo treileri, kurā izvietota ekspozīcija, kas atspoguļo reālos apstākļus, kādos ir spiesti dzīvot cilvēku tirdzniecības upuri.

"Tuvojas vasara, un pavisam drīz jauniešiem sāksies garais vasaras brīvlaiks. Dažs no viņiem vēlēsies atpūsties, cits ceļot, vēl kāds - strādāt, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai jaunieši jau pirms došanās ārpus Latvijas vai uzsākot strādāt tepat Latvijā zinātu, kā izvairīties no nokļūšanas cilvēku tirdzniecības situācijās, kur meklēt palīdzību, ja situācija ir nelabvēlīga jaunietim un nepiepildās solītais," uzsver biedrības Patvērums Drošā māja vadītāja Sandra Zalcmane.

Viņa arī norāda, ka ar preventīvo informāciju apbruņots jaunietis visbiežāk nav cilvēku tirgotāju upuris, jo spēj izvērtēt situāciju un pielietot zināmos resursus, kā arī pasargā ne tikai sevi, bet arī līdzcilvēkus no izmantošanas dažādajās cilvēku tirdzniecības formās.

Savukārt pedagogi, izprotot vervēšanas mehānismus, var ikdienā ar jauniešiem pārrunāt, kā atpazīt cilvēku tirdzniecības riskus, tostarp sociālajos tīklos, piemēram, drauga vēstulē-uzaicinājumā doties izklaides braucienā un paziņas izteiktajā piedāvājumā uzsākt darba attiecības ārpus Latvijas.

Lekcijas skolās ilgs līdz 30.jūnijam.