PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

7217.jpeg
Foto: racorn / 123RF
Ar valdības līdz šim piešķirtajiem trīs miljoniem eiro pedagogu zemākās mēneša darba algas likmi varētu paaugstināt tikai par aptuveni vienu eiro. 

Tā ir aprēķinājusi Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), informē ziņu aģentūra LETA.

LIZDA sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Grigorjevs sacīja, ka trīs miljoni eiro nenosedz pat vienu stundu no kopā vidēji 18 stundām nedēļā, ko patlaban valsts pedagogiem neapmaksā. Valsts vienam pedagogam joprojām paliekot parādā vidēji 341 eiro mēnesī.

"Ir beidzot jāapmaksā visi pedagoga veicamie pienākumi, un to var izdarīt, mainot finansēšanas modeli," uzsver LIZDA pārstāvji. "Ikviena reforma kaut ko maksā. Ir vairāk nekā skaidrs, ka ar nepietiekamajiem trim miljoniem eiro jaunu pedagogu darba samaksas modeli nākamgad noteikti nevarēs ieviest, jo tas būtiski pasliktinātu pedagogu jau tā neapmierinošo finansiālo situāciju," norāda arodbiedrībā.

"Šī situācija pierāda politiķu liekulību - vēl tikai pirms mēneša vēlēšanās bravurīgi dota zaļā gaisma algu modeļa reformai, skaidri zinot, ka tas prasīs konkrētu papildu finansējumu, tagad jau fiskālā telpa un citas aizbildināšanās. Tikai tukši vārdi, lai pēc vēlēšanām varētu turpināt ierastās tradīcijas, uzmetot gan izglītības darbiniekus, gan skolēnus, kuriem finansējuma trūkuma dēļ netiek nodrošinātas vienlīdzīgas, kvalitatīvas izglītības iespējas," pauž LIZDA biedri.

LIZDA pārstāvji piekrīt, ka varētu diskutēt par pakāpenisku jaunās sistēmas ieviešanu, bet vienlaikus norāda, ka arī tas prasa daudz lielākus finanšu resursus, nekā valdība patlaban atvēlējusi. Atalgojuma reformas sākumam papildus kā minimums nākamā gada budžetā esot nepieciešami 20 miljoni eiro.