PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

9396.jpeg
Foto: dolgachov / 123RF
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) ir satraukta par to, ka aizejošā valdība varētu pieņemt jauno pedagogu atalgojuma modeli.

Kā ziņu aģentūrai LETA pastāstīja arodbiedrībā, LIZDA rīcībā no vairākiem avotiem nonākusi informācija, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vēlas jauno modeli pieņemt pašreizējā valdībā, tomēr LIZDA jauno modeli vēl nav akceptējusi, jo nav redzējusi nekādus aprēķinus.

Arodbiedrībā uzsvēra, ka LIZDA vairākkārt vērsusies IZM ar lūgumu iepazīstināt ar modeļa aprēķiniem, lai secinātu, vai modelis ir pedagogiem labvēlīgs, tomēr līdz šim arodbiedrība aprēķinus neesot saņēmusi. Arodbiedrība vēlas, lai pedagogu atalgojuma modeli vispirms sasakņotu ar iesaistītajām pusēm.

LIZDA norāda, ka modeļa apstiprināšanas iespējamība, to nesaskaņojot ar pedagogu arodbiedrību, būtu klaja ignorance, neņemot vērā arī pedagogu streiku, kurā piedalījās aptuveni 25 000 izglītības un zinātnes darbinieku.

Arodbiedrība neizslēdz, ka IZM veiktās izmaiņas modelī uzlabos situāciju lielākajai daļai izglītības jomā strādājošo, taču grib par to pārliecināties. Ja arodbiedrībai nebūs iespējas savlaicīgi iepazīties ar aprēķiniem un jaunais modelis tiks virzīts uz apstiprināšanu valdībā bez saskaņošanas ar lielāko izglītības darbinieku pārstāvi, tad LIZDA apsvērs iespēju lemt par vēl lielākām protesta akcijām.

Arodbiedrība ziņu aģentūrai LETA uzsvēra, ka tai esot zināms, ka Izglītības un zinātnes ministrija aprēķinus jau ir nosūtījusi Finanšu ministrijai, kā arī sāktas sarunas ar tādiem sociālajiem partneriem kā Latvijas Izglītības vadītāju asociācija un Latvijas Pašvaldību savienība, savukārt LIZDA aprēķinus gan vēl neesot saņēmusi.