PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

9394.jpeg
Foto: andreypopov / 123RF
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) cer, ka jaunajā gadā darbs pie jaunā atalgojuma modeļa turpināsies, veidojot to kvalitatīvu un ilgtspējīgu. 

Tāpat LIZDA cer, ka jaunajā gadā prioritārā kārtā tiks atrisināts atalgojuma jautājums tiem izglītības jomā strādājošajiem, kuri patlaban saņem neadekvāti zemu darba samaksu, informē ziņu aģentūra LETA.

LIZDA vēlētos, lai 2016.gadā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) uzlabotu komunikāciju saistībā ar pedagogu darba samaksas reformu, aktīvāk par to informējot sabiedrību, nozarē strādājošos un sociālos partnerus. Pārmaiņu procesam jābūt atklātam, godīgam, savlaicīgam, argumentētam un par labu vairākumam nozarē strādājošo, pārliecināta LIZDA.

Tāpat arodbiedrība vēlas aktīvi līdzdarboties IZM darba grupās par kvalitātes monitoringu, kompetencēs balstīta mācību satura izstrādē, kvalitātes pakāpju sistēmas pārskatīšanā u.c., jo vairākkārt uzsvērusi, ka vēlas dot savu artavu arī tādu jautājumu risināšanā, kuri attiecas uz kvalitātes aspektiem.

Pamatojoties uz LIZDA un IZM izlīgšanas komisijas vienošanos, LIZDA sekos, lai IZM gādā un aktīvi informē par Izdienas pensijas likuma aktīvāku virzību Saeimā, kā arī kvalitatīvu un pārdomātu atbalsta programmu tiem pedagogiem, kuri varētu zaudēt darbu saistībā ar skolu tīkla sakārtošanu. Tāpat LIZDA sagaida, ka jaunie valdības pārstāvji nopietnāk izvērtēs draudus, ko rada gadiem nepildīts Zinātniskās darbības likums un Augstskolu likums. LIZDA uzskata, ka IZM nekavējoties jāstrādā pie funkcionēt spējīgu risinājumu izstrādes, lai nodrošinātu finansējumu un veicinātu zinātniskās darbības attīstību valstī.

LIZDA cer, ka drīzumā izdosies atgriezties pie konstruktīva dialoga ar IZM un teju 25 000 izglītībā un zinātnē strādājošo brīdinājuma streiks netiks klaji ignorēts, tādā veidā veicinot sociālo nemieru.