PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

5815.jpeg
Foto: 123RF Stock Photo
Regulāri, bet īpaši, atsākoties skolai, no vecākiem un pedagogiem tiek saņemti lūgumi palīdzēt atrisināt situācijas, kurās kāds bērns tiek pazemots, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Latvijas Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska.

Viņa minēja piemēru par lietotnē "WhatsApp" izveidotu grupu, kur tiek apcelts kāds konkrēts bērns, vai izveidoti viltus "Instagram" konti, kur mēģināts kādu pazemot.

M.Katkovska aicināja atcerēties, ka ļoti bieži pazemojuma mēģinājumi interneta vidē mijas ar tādiem reālajā dzīvē, piemēram, klasē. Viņa aicināja vecākus noskaidrot, kur noticis pazemojums, kā tas izpaudies. Ja tas noticis skolā vai saistīts ar to, tad noteikti ir jāiesaista pedagogi, informē aģentūra LETA.

Ja pazemojošas darbības notiek interneta vidē, par tām var ziņot konkrētās lietotnes uzturētājiem, bet var arī lūgt Drošāka interneta centra palīdzību, kas palīdzēs izdzēst konkrētos kontus, fotogrāfijas u.c.

Psiholoģe Gunita Kleinberga uzsvēra, ka, pazemojot citus, jaunietis, visticamāk, vienkārši vēlas izcelties. Iespējams, ir pamanījis, ka, to darot, viņš saņem vairāk uzmanības.

Psiholoģe aicināja vecākus pievērst uzmanību savu bērnu uzvedībai. Apceltie bērni, ienākot vecākiem, var sākt slēpt telefonus vai aizvērt datorus, var kļūt ļoti dusmīgi, saņemot kādu ziņu, var sākt "atdalīties" un vairāk laika pavadīt vienatnē un tamlīdzīgi, stāstīja G.Kleinberga.