PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

10425.jpeg
Foto: evgeniiand / 123RF
Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 rīkotajā ikgadējā akcijā "Atpakaļ uz skolu!" saņemti 493 zvani un sniegtas 267 psiholoģiskās konsultācijas.

37 gadījumos jautājumos par bērniem un saistībā ar jaunā mācību gada tuvošanos tika konsultēti pieaugušie - vecāki, vecvecāki, pedagogi, sociālie pedagogi, aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijā (LM).

Psiholoģiskas konsultācijas sniegtas ļoti dažādos gan ar izglītības iestādi, gan ar ģimeni saistītos jautājumos. Vairāki vecāki konsultējās par bērnu adaptācijas procesu izglītības iestādē. Vecāki un vecvecāki interesējušies par bērnu ar uzvedības problēmām disciplinēšanas jautājumiem, kā arī ar bērnu veselību saistītiem jautājumiem.

Tāpat vairāki pieaugušie, tostarp ģimenes locekļi, bija norūpējušies par novērotu fizisko un emocionālo vardarbību pret bērniem, kā arī par bērnu pamešanu novārtā. Vecāki arī lūdza konsultācijas par sadarbību ar tādām pašvaldību iestādēm kā bāriņtiesa un sociālais dienests. Vairākus vecākus konsultēja par vecumu, no kura bērnus drīkst atstāt bez pieaugušo klātbūtnes.

Pedagogiem cita starpā sniegtas konsultācijas par darbu ar agresīviem bērniem.

Savukārt bērniem bija nepieciešamas konsultācijas par vienaudžu savstarpējām attiecībām, mācību grūtībām, par jautājumiem, kas saistīti ar izglītības iestāžu maiņu vai jauniem mācību priekšmetiem, kas apgūstami šajā mācību gadā, par attiecībām ģimenē, kā arī jautājumiem, kas skar veselības problēmas.

Akcijas laikā saņemta informācija arī par pieciem gadījumiem, kad vecāki alkohola lietošanas dēļ nav spējuši nodrošināt bērniem atbilstošu aprūpi. Par šiem gadījumiem informācija nodota attiecīgo pašvaldību sociālajiem dienestiem informācijas pārbaudīšanai.

Akcija norisinājās no 30.augusta līdz 4.septembrim.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas uzticības tālrunis bērniem un pusaudžiem 116111 strādā visu diennakti bez maksas, zvanot no jebkuras telefona līnijas.