PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

9470.jpeg
Foto: stylephotographs / 123RF
Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība kategoriski nepiekrīt iespējai izdienas pensijas piešķirt tikai pašvaldības vai valsts bērnudārzu pedagogiem.

Kā ziņu aģentūrai LETA norādīja Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības vadītāja Daina Kājiņa, iestāžu dalījums pēc to dibinātājiem jautājumā par izdienas pensijām ir viennozīmīgi nepieņemams. D.Kājiņa uzsvēra, ka gan privātajām, gan valsts un pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēm ir noteiktas "absolūti identiskas prasības".

Līdz ar to, ņemot vērā vienādās prasības, jābūt arī vienlīdzībai tiesībās doties izdienas pensijā, pauda D.Kājiņa.

Viņa ir pārliecināta, ka jānotiek nozares un politiķu diskusijai, lai skaidrotu, ka prasības ir vienādas neatkarīgi no iestādes dibinātāja, tādējādi arī izdienas pensijas nodrošināšana visiem pirmsskolas pedagogiem ir "tikai loģiska".

"Pat nevaru iedomāties nevienu pozīciju, kur ir atšķirības. Jā, kāds var runāt par atalgojuma līmeni, tomēr arī daudzās pašvaldību pirmsskolās atalgojums ir augstāks par privāto bērnudārzu pedagogu atalgojumu," sacīja D.Kājiņa.

E-klase jau informēja, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā trešdien norisinājās plašas diskusijas par to, vai izdienas pensija būtu jāpiešķir arī tiem pedagogiem, kuri strādā privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs. Komisijas deputāti vienojās, ka Saeimas Juridiskais birojs sagatavos savu atzinumu par to, vai pirmsskolas izglītības pedagogus drīkst sadalīt un noteikt, ka izdienas pensiju saņem tikai tie, kas strādā valsts un pašvaldību bērnudārzos.