PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

7518.jpeg
Foto: mdegt / 123RF
Ziemeļīrijas izglītības ministrija atzinīgi novērtējusi transporta konsultāciju kompānijas sniegtās rekomendācijas.

Tās paredz to, ka bezmaksas skolu transporta pakalpojumus skolēni varēs izmantot vien tad, ja mācīsies skolā, kas atrodas vistuvāk viņu mājām. Ministrija gan uzsvērusi, ka pārmaiņas, kas ļaus ieekonomēt ievērojamu naudas summu, stāsies spēkā pakāpeniski un attieksies vien uz tiem, kuri tikai uzsāks mācības skolā, vēsta raidkorporācijas BBC interneta mājaslapa.

Ziemeļīrijas izglītības ministrs Džons O'Dauds (John O'Dowd) norādījis, ka pašlaik resursi, kas paredzēti skolēnu nogādāšanai no mājām līdz skolai un atpakaļ, tiek tērēti samērā nelietderīgi. Bezmaksas transports pienākas visiem sākumskolu audzēkņiem, kuru skolas atrodas vairāk par divām jūdzēm (3,2 kilometriem) no dzīvesvietas un vidusskolēniem, kuriem līdz skolai mērojams vairāk nekā trīs jūdzes (4,8 kilometrus) garš ceļš. Maksimālais ceļa garums, kādu bez maksas drīkst braukt skolēni, nav noteikts, un pašlaik tikai mazāk par 25% vidusskolēnu un 12% ģimnāziju audzēkņi apmeklē tās mācību iestādes, kas ir vistuvāk viņu mājām.

Ministrs atzinis, ka skolēnu vecākiem, protams, jābūt izvēles tiesībām, lai izlemtu, kāda tipa skolā sūtīt savus bērnus, taču ieviešot jauno kārtību, viņiem nāksies rēķināties - ja tiks izvēlēta attālāka mācību iestāde, par bērnu nokļūšanu skolā būs jāmaksā. Tiek lēsts, ka reformas ļaus gadā ietaupīt aptuveni 26 miljonus sterliņu mārciņu (32,8 miljonus eiro), un šo naudu plānots izmantot lietderīgi. Dž. O'Dauds solījis, ka tiks sakārtota un optimizēta pašreizējā skolu transporta sistēma. Ir paredzētas izmaiņas skolas autobusu maršrutos, lai panāktu, ka skolēniem jāmēro pēc iespējas īsāks ceļš no mājām līdz skolas autobusa pieturai. BBC atgādina, ka arī Ziemeļīrijā rudeņos un ziemās gan rītos, gan pēcpusdienās ir diezgan tumšs, un skolēnu vecāki, jo īpaši lauku rajonos, ļoti uztraucas par savu bērnu drošību uz ceļiem ar intensīvu satiksmi.