PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Biedrība “Dauna sindroms Latvija” aicina skolās runāt par iekļaušanu
Biedrība “Dauna sindroms Latvija” aicina skolās runāt par iekļaušanu
Foto: Anna Dovgopolaja
Jau desmito gadu pēc kārtas 21. martā pasaulē atzīmēs Dauna sindroma dienu. Lai skolās veicinātu sarunas par iekļaušanu, biedrība “Dauna sindroms Latvija” piedāvā bezmaksas materiālus klases stundai un aicina skolēnus Pasaules Dauna sindroma dienā vilkt nesaderīgas zeķes.

2012. gada 21. martā saskaņā ar ANO Ģenerālās asamblejas lēmumu A/RES/66/149 pirmo reizi tika atzīmēta Pasaules Dauna sindroma diena, tādējādi apliecinot, ka Dauna sindroms eksistē visā pasaulē, atzīstot, ka pienācīga veselības aprūpe un iekļaujoša vide ir katra cilvēka pamattiesības, un aicinot ikvienu ANO dalībvalsti veicināt sabiedrības informētību.

Dauna sindroms ir pasaulē visbiežāk sastopamās ģenētiskās izmaiņas — tā cēlonis ir viena papildu hromosoma 21. hromosomu pārī. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem Latvijā dzīvo gandrīz 1300 cilvēki ar Dauna sindromu, taču aizvien vērojama sabiedrības neizpratne un noraidoša attieksme.

Biedrība “Dauna sindroms Latvija” uzsver, ka iekļaujošas vides veidošana prasa aktīvu darbu, iniciatīvu un līdzdalību. Ir ļoti vērtīgi veidot diskusijas ne tikai ģimenēs, bet arī skolu vidē — jaunieši ir atvērti un spēj bez aizspriedumiem paraudzīties uz dažādiem jautājumiem. Turklāt cilvēki ar invaliditāti nav vienīgie, kuriem nepieciešama pieņemoša attieksme — šobrīd daudz tiek runāts par dažādību, mobingu un citiem sociāli nozīmīgiem jautājumiem, kas visi vairāk vai mazāk skar iekļaušanas tēmu.

“Pēdējie divi gadi skolotājiem bijuši īpaši smagi, un mēs vēlamies ne tikai aicināt runāt par iekļaušanu, bet arī sniegt savu ieguldījumu. Tāpēc ciešā sadarbībā ar pedagoģēm Anniju Sprīvuli un Aneti Bitenieci izstrādāts stundas plāns un visi materiāli, kas nepieciešami, lai pedagogs varētu vadīt klases stundu,” norāda “Dauna sindroms Latvija” valdes locekle Velga Polinska. Visi materiāli ir brīvi un bez maksas pieejami jebkuram interesentam ŠEIT.

Papildus tam, lai rosinātu jauniešus domāt par atšķirīgo un meklēt veidus, kā kļūt pieņemošākiem, biedrība aicina skolēnus 21.martā paust savu atbalstu cilvēkiem ar Dauna sindromu un uzvilkt nesaderīgas zeķes. Visas klases, kuras publicēs sociālo tīklu Facebook un Twitter lapās klases foto ar nesaderīgām zeķēm, pievienojot tēmturus #Daunasindromadiena #DaunasindomsLatvija #esiinformēts, piedalīsies izlozē. Viena no klasēm pēc nejaušības principa saņems kinoteātra Cinamon ieejas kartes uz filmas “80 dienās ap zemeslodi” seansu piektdien, 8. aprīlī, plkst. 12.00.