PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

11887.jpeg
Foto: 123RF
Sakarā ar jauna izspiedējvīrusa izplatīšanos, pirms atvērt e-pasta vēstulē pievienotās saites, rēķinus, pdf., doc. un citus failus, izvērtējiet vai tas tiešām ir adresēts jums.

Interneta lietotāji tiek brīdināti, ka ar vīrusu inficētas saites vai faila atvēršana potenciāli var būt ļoti kaitīga jūsu datorā glabātās informācijas drošībai. 

Latvijā pēdējās dienās vairāki datori cietuši no šifrējošā izspiedējvīrusa, kas tiek dēvēts par “WannaCry”, vai “WannaCrypt”. Vīrusa kampaņu dēvē arī par apjomīgāko izspiedējvīrusu kampaņu vēsturē, liecina Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.lv mājaslapā atrodamā informācija.

Parasti izspiedējvīrusi neizplatās tik strauji, kā tas noticis šajā gadījumā, kad pāris stundu laikā cietuši gan lietotāji, gan iestādes un uzņēmumi visā pasaulē. Līdz šim zināmā visbiežākā inficēšanās ķēde bija e-pasts ar kaitīgu saiti vai pielikumu, un tikai tad, kad notika tā atvēršana vai izpilde, tika inficēts dators.

Šobrīd pie CERT.lv vērsušies atsevišķi vīrusa upuri un pagaidām nav ziņu, ka būtu ietekmēts kādas iestādes tīkls, kā tas ir bijis vairākās iestādēs ārzemēs.

Vīruss izpilda kaitīgu kodu, kura izplatīšanā izmanto ievainojamību SMBv1 protokolā (CVE-2017-0145), ko iespējams salabot, uzstādot 14.03.2017. iznākušo Microsoft atjauninājumu MS17-010. 

Vienkāršiem vārdiem - ir jāveic atjauninājumi Windows operētājsistēmai. Microsoft atbalsts lietotājiem, lai pasargātos no šī vīrusa pieejams mājaslapā.

Īpaši apdraudēti ir datori, kas neizmanto ugunsmūri, un to failu koplietošanas mapes ir brīvi pieejamas internetā. Šādā gadījumā datorvīruss inficē iekārtu automātiski, bez papildus darbībām no lietotāja puses.

Jāatceras, ka vislabākā aizsardzība jebkuram izspiedējvīrusam ir regulāra datu rezerves kopiju veidošana.

Informācija par vīrusa tehnisko analīzi pieejama mājaslapā.

E-klases lietotāju dati no dažādiem kiberuzbrukumiem tiek sargāti 24 stundas diennaktī, taču ikviens interneta lietotājs tiek aicināts pievērst uzmanību savu privāto datu drošībai, lai nekļūtu par bīstamo vīrusu upuri.