PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

10728.jpeg
Foto: dotshock / 123RF
Pasaules Brīvo latviešu apvienība (PBLA) aicina Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) izveidot diasporas skolēnu apmaiņas programmu.

Tā dotu iespēju latviešu diasporas bērniem zināmu laika posmu mācīties Latvijas skolās un labāk iepazīties ar Latviju.

Kā norādīts apvienības valdes sēdē pieņemtajās rezolūcijās, tā aicina IZM un Ārlietu ministrijas (ĀM) diplomātisko dienestu rast veidu, kā atjaunot iespēju latviešu valodas skolotājiem no Latvijas klātienē mācīt latviešu valodu latviešiem Krievijā, palīdzot pārvarēt šķēršļus un nesakārtotos juridiskos jautājumus.

Tāpat organizācija aicina IZM un tās pakļautības iestādes sadarbībā ar PBLA izstrādāt diasporas izglītības attīstības koncepciju, kas ietver arī reemigrācijas izglītības vadlīnijas un mantotas valodas apguves programmu, lai latviešu valodu mācītu sistemātiski, to vērtējot atbilstoši valodas prasmes līmenim.

PBLA arī mudina IZM izveidot diasporas skolēnu apmaiņas programmu, kas dotu iespēju latviešu diasporas bērniem zināmu laika posmu mācīties Latvijas skolās un labāk iepazīties ar Latviju, kā arī atkārtoti mudina PBLA dalīborganizācijas informēt un atgādināt par iespēju iegūt Latvijas pilsonību un aicina Latvijas valdību un ĀM aktīvi izmantot vēstniecību un konsulātu tīklu, lai popularizētu Latvijas pilsonības iegūšanas iespējas.

PBLA vērsusies arī pie Kultūras ministrijas, aicinot to īstenot darbu pie Nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas politikas pamatnostādņu izstrādes nākamajam darbības periodam, kā arī atdalīt diasporas jautājumus no plašāka integrācijas politikas ietvara un izstrādāt atsevišķu politikas plānošanas dokumentu Latvijas diasporai, informē aģentūra LETA.

Organizācija aicina stiprināt ĀM lomu diasporas politikas izstrādē un īstenošanā.