PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

10192.jpeg
Foto: andreypopov / 123RF
“Centrs Dardedze” šajā pavasarī aicināja ikvienu ģimeni pievienoties izaicinājumam, pavadot vienu dienu bez televizoriem, datoriem un mobilajām ierīcēm.

21.maijā, kampaņa noslēgusies ar informatīvu akciju un aktīvāko ģimeņu tikšanos Pārdaugavas svētku ietvaros Arkādijas parkā.

Kampaņas laikā kopš marta sākuma īsfilmu “Homo tabletis” par planšetbērnu un planšetvecākiem “Youtube” kanālā noskatījušies teju 10 000 cilvēku, bet sociālajā tīklā “Facebook” to redzējuši gandrīz 200 000 cilvēku, tostarp vairāk kā 3000 reizes cilvēki ar to dalījušies tālāk. Daudzi arī izmantojuši iespēju atzīmēt pie filmiņas savus vīrus, sievas vai draugus, lai aicinātu padomāt par dažādu ierīču lietošanas ieradumiem ģimenē. Savukārt māmiņas un blogu autores atsaucās uzaicinājumam kļūt par kampaņas vēstnesēm, rakstot par savu “Veselas dienas” pieredzi un tādējādi iedvesmojot iesaistīties arī citus.

“Ģimenes ir dažādas – vienas spēj iedibināt ekrānu lietošanas ieradumos veselīgu līdzsvaru, bet citas ātri vien uzskata cīņu ar ekrāniem par zaudētu. Daudziem vecākiem šī tēma ir neskaidra – kur ir robeža starp ierīču pozitīvo ietekmi un kad tās kaitē, tāpēc mēs skaidrojam riskus un piedāvājam konkrētus ieteikumus, kurus var ieviest ikviena ģimene. Mūsu galvenais mērķis bija aicināt pirmsskolas vecuma bērnu vecākus padomāt, kādi ieradumi ģimenē jau izveidojušies, kāda ir to ietekme, un atgādināt, ka nekad nav par vēlu tos virzīt veselīgā gultnē – ar saprotamiem noteikumiem un bērna vecumam piemērotu saturu,” atgādina “Centrs Dardedze” psiholoģe Daina Dziļuma.

“Viedierīces pastāvīgi piesaista arī mūsu pašu – pieaugušo uzmanību, tāpēc jo īpaši svarīgi regulāri ieplānot konkrētu laiku, kad bērniem tiek nedalīta vecāku uzmanība. Neatkarīgi no tā, vai šai laikā kopīgi darām mājas darbus, dodamies izbraucienos pie dabas vai spēlējamies – kopā priecīgi pavadīts laiks ir vērtīgākais, ko varam ieguldīt savos bērnos. Mēs ceram, ka daudzās ģimenēs “Vesela diena” kļūs par regulāru ieradumu,” stāsta D.Dziļuma.

Atbilstoši “Centrs Dardedze” un “SolidData” veiktajam pētījumam Latvijā mobilās ierīces skatās katrs otrais bērns vecumā līdz diviem gadiem un 89% bērnu vecumā no trīs līdz sešiem gadiem, taču psihologi norāda, ka pārāk agra un nekontrolēta planšetdatoru vai viedtālruņu lietošana var kļūt par iemeslu bērna impulsivitātei, agresijai, paškontroles grūtībām un miega traucējumiem, informē Anda Avena, “Centrs Dardedze” pārstāve.

Lai skaidrotu mobilo ierīču ietekmi uz bērnu, kampaņas ietvaros vecākiem tika izveidota mājaslapa, kurā apkopoti arī ieteikumi drošai mobilo ierīču lietošanai lielākiem bērniem. Kampaņas “Vesela diena” Facebook lapā  pieejami ģimeņu pieredzes stāsti par pavadīto dienu, kā arī ieteikumi aktivitātēm kopā ar bērniem. Savukārt šodien, 23.maijā, plkst. 18:30 “Centrs Dardedze” telpās šīs tēmas plašāk tiks aplūkotas nodarbībā “Bērns un ekrānierīces” - vecākiem, kam ir bērni vecumā līdz 7 gadiem.