PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

9640.jpeg
Foto: williamju / 123RF
Četras no piecām Lietuvas izglītības darbinieku arodorganizācijām nolēmušas šodien beigt streiku, kas turpinājies kopš pagājušās pirmdienas. 

Viena arodbiedrība streiku solījusi turpināt.

Ceturtdien Izglītības un zinātnes ministrijā arodbiedrības ar ministri Audroni Pitrēnieni un premjerministru Aļģirdu Butkeviču parakstīja vienošanos par streika izbeigšanu.

"Vienojāmies, ka tālāk strādāsim pie galīgās [algu paaugstināšanas] programmas trim gadiem," žurnālistiem sacījis premjers.

Panākta arī vienošanās, ka skolotājiem, kas streikojuši līdz šai dienai, par streika laiku tiks samaksāta alga, informē ziņu aģentūra LETA.

Jau ziņots, ka 22.februārī 233 Lietuvas izglītības iestādes un vairāk nekā 5000 pedagogu sāka beztermiņa streiku, izvirzot prasības, kuru izpildei kopumā būtu vajadzīgi 18 miljoni eiro. Vēlāk arodbiedrības šo summu piekrita samazināt līdz 12,8 miljoniem eiro.

Trešdienas pēcpusdienā ministre paziņoja, ka arodbiedrībām izdevies izcīnīt astoņus miljonus eiro skolotāju algu palielināšanai no septembra.

Kopumā Lietuvā ir vairāk nekā 2300 izglītības iestādes un pāri par 50 000 pedagogu.

Trešdien saskaņā ar ministrijas datiem 113 izglītības iestādēs vēl streikoja aptuveni 2400 pedagogu.

Skolotāju algas Lietuvā ir nedaudz paaugstinātas kopš 1.janvāra. Turklāt Izglītības un zinātnes ministrija ir piedāvājusi skolotāju algu paaugstināšanas programmu, kura izstrādāta pieciem gadiem.

Lietuvas Statistikas departamenta dati liecina, ka vidējā skolotāju alga Lietuvā pirms nodokļu nomaksas ir 823,4 eiro mēnesī. Vienlaikus trešdaļa skolotāju nestrādā pilnu slodzi, bet apmēram desmitajai daļai skolotāju slodze ir mazāka par deviņām stundām.

Decembrī Lietuvas izglītības darbinieki jau rīkoja divu stundu brīdinājuma streikus, bet 15.februārī Viļņā notika skolotāju protesta gājiens un mītiņš.