PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

11967.jpeg
Foto: https://www.pexels.com/photo/couple-smiling-behind-books-70252/
Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC) četrās valsts nozīmes un augstskolu bibliotēkās ir ieviesis interneta meklētāju "Primo".

Par jauninājumu ieviešanu informēja KISC projekta vadītāja asistente Ilma Elsberga.

Minētais interneta meklētājs pašlaik ir ieviests Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB), Latvijas Universitātes bibliotēkā (LUB), Rīgas Tehniskās universitātes Zinātniskajā bibliotēkā (RTU ZB) un Rīgas Stradiņa universitātes bibliotēkā (RSUB).

"Primo" ir paredzēts informācijas meklēšanai akadēmiskos un uzticamos elektroniskajos resursos, kas tiek piedāvāti attiecīgajās bibliotēkās.

I.Elsberga norādīja, ka šobrīd ikvienam minēto bibliotēku apmeklētājam internetā ir pieejamas piecas ērtas un mūsdienīgas "Primo" meklēšanas vides - katrai bibliotēkai sava, kurā var meklēt informāciju konkrētās bibliotēkas elektroniskajā katalogā, bibliotēkas veidotajās datubāzēs un arī starptautiskajās datubāzēs, kuras abonē konkrētā bibliotēka. Reģistrētajiem lasītājiem meklēšanas vidē iespējams attālināti veikt arī grāmatu pasūtījumus. Tāpat reģistrētajiem lietotājiem daudzu elektronisko žurnālu un grāmatu pilnie teksti tiešsaistē pieejami arī attālināti.

Visas bibliotēkas, kurās ieviests meklētājs "Primo", strādā ar bibliotēku informācijas sistēmu "Aleph". Abas sistēmas izstrādājis starptautiska mēroga uzņēmums "ExLibris", kas piedāvā arī dažādus citus tehnoloģiskos risinājumus bibliotēku un informācijas centru vajadzībām.

Eiropas Komisija (EK) ir parakstījusi starpinstitucionālu sadarbības līgumu ar "ExLibris" par programmas "Primo" piegādi arī desmit Eiropas Savienības (ES) iestāžu bibliotēkām, tostarp EK, ES Padomes, Eiroparlamenta un citām bibliotēkām, informē aģentūra LETA.