PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

8555.jpeg
Foto: hxdbzxy / 123RF
Sākot no 2019.gada 1.janvāra augstskolās un koledžās jābūt atsevišķam civilās aizsardzības kursam, kura apjoms ir ne mazāks kā viens kredītpunkts.

Tā paredz valdības pieņemtie Ministru kabineta (MK) noteikumi par minimālajām prasībām attiecībā uz obligātā civilās aizsardzības kursa saturu un nodarbināto apmācību civilās aizsardzības jautājumos.

Rekomendācijas minētā kursa saturam izstrādās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD). Savukārt vispārējo un profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi zināšanas par civilo aizsardzību apgūs mācību saturā integrētos tematos, nevis atsevišķā mācību priekšmetā.

Pieņemtie noteikumi paredz līdzīgu regulējumu, kāds bija noteikts līdzšinējos noteikumos par minimālajām prasībām attiecībā uz obligātā civilās aizsardzības kursa saturu, precizējot atsevišķas apmācības tēmas augstskolu, vispārējās un profesionālās izglītības iestāžu izglītojamiem, kā arī paaugstinātas bīstamības objektā nodarbinātajiem.

Apmācību tēmas papildinātas, ņemot vērā VUGD amatpersonu pieredzi, kas gūta semināros un vieslekcijās augstskolās, ņemot vērā esošo pasniedzēju ieteikumus un veicot civilās aizsardzības prasību ievērošanas pārbaudes paaugstinātas bīstamības objektos, skaidroja Iekšlietu ministrijā.

Savukārt, lai uzlabotu paaugstinātas bīstamības objektu nodarbināto zināšanas par objekta civilās aizsardzības plānā noteiktajiem pasākumiem un to izpildes kārtību, jaunajos noteikumos ir ietverts regulējums, kas paredz noteikt apmācības regularitāti civilās aizsardzības jomā, savukārt nodarbinātajiem būs ar parakstu jāapliecina, ka apmācība ir apgūta.

Šāda regulējuma ieviešana nodrošinās iespēju pārliecināties par to, ka paaugstinātas bīstamības objektā nodarbinātais apmācīts civilās aizsardzības jomā. Līdz ar to praksē uzlabosies VUGD kontroles iespējas par noteikto civilās aizsardzības prasību ievērošanu paaugstinātas bīstamības objektos attiecībā uz civilās aizsardzības apmācību.