PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

9112.jpeg
Foto: pawelhelbik / 123RF
Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas vadītā darba grupa vienojās par nepieciešamību veikt korekcijas izstrādātajā pedagogu algu modelī.

Uzklausot visas Latvijas pašvaldības, nolemts veikt korekcijas izstrādātajā modelī, bet virzīt to tālākai apstiprināšanai.

Kā vakar pēc noslēdzošās darba grupas sēdes žurnālistiem sacīja L.Straujuma, viņa ir gandarīta, ka darba grupā viņai izdevies redzēt, kas reāli notiek Latvijas izglītības sistēmā.

Ņemot vērā iebildumus, darba grupā vienojās atjaunot 10% piemaksu valsts ģimnāzijām. Tāpat varētu nenoteikt konkrētu atbalsta personāla skaitu, bet ļaut par to lemt pašvaldībām.

Pagaidām vēl nav skaidrības par pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem, kuriem tika prasīts palielināt atalgojumu. Darba grupa vienojās, ka atalgojumu nepieciešams paaugstināt, tomēr par to vēl notikšot diskusijas.

Izglītības un zinātnes ministrijai tagad ir dots uzdevums ātrā laikā ieviest korekcijas modelī un veikt aprēķinus par šo izmaiņu finansiālo ietekmi, lai jauno noteikumu projektu varētu iesniegt līdz nākamā gada valsts budžeta otrajam lasījumam.

L.Straujuma pauda, ka darba grupa atbalstīja arī jautājumu par terminētiem līgumiem skolu direktoriem. Attiecībā uz skolu tīkla sakārtošanu un noteikumiem par minimālo skolēnu skaitu 10.klases atvēršanai L. Straujuma norādīja, ka arī patlaban izstrādātā kārtība varētu tikt pārskatīta, jo Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) uzstāj uz to, ka noteikumos būtu jābūt iestrādātai iespējai klasi atvērt, arī nesasniedzot normatīvos noteikto skolēnu skaita minimumu.

LPS pārstāve Ināra Dundure norādīja, ka pašvaldības labāk varot paredzēt reģiona attīstību, turklāt atvērt jaunu izglītības iestādi ir daudz sarežģītāk, nekā likvidēt vai reorganizēt.

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile sacīja, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) neatkāpsies no iesāktā ceļa modeļa ieviešanai, tomēr pārliecība par to, ka modelis tiešām tiks ieviests un ka tam tiks rasta nauda, būs brīdī, kad to ieviesīs.