PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

5685.jpeg
Foto: orelphoto / 123RF
Deviņas pirmsskolas izglītības iestādes Latvijā ieviesušas preventīvu pasākumu programmu "Bērniem drošs un draudzīgs bērnudārzs", lai veicinātu agrīnu sociālpsiholoģisku problēmu identificēšanu un risināšanu, informēja Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas pārstāve Dace Dzedone.

Programmas mērķi ir veicināt agrīnu sociālpsiholoģisku problēmu identificēšanu un risināšanu, sadarbojoties pirmsskolas darbiniekiem un bērna vecākiem, samazināt pret bērniem vērstas vardarbības un sociālās izslēgšanas riskus, kā arī stiprināt valsts, pašvaldību, nevalstiskā un privātā sektora sadarbību, attīstot uz bērnu vērstu pieeju lēmumu pieņemšanas procesos gan valsts, gan pašvaldību līmenī.

D. Dzedone norādīja, ka preventīvo programmu radījušas un kopā ar pirmsskolas izglītības iestādēm ieviesušas divas nevalstiskās organizācijas - Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija un nodibinājums "Centrs Dardedze", sadarbojoties ar Rīgas pašvaldību un pirmsskolas izglītības iestādēm.

Kā skaidroja Latvijas SOS bērnu ciematu asociācijas direktore Ilze Paleja, programma ir unikāls piemērs tam, kā sociālā joma cieši sadarbojas ar izglītības jomu sociālās prevencijas laukā, lai radītu bērniem drošāku un draudzīgāku vidi pirmsskolas izglītības iestādēs.

"Paldies pirmajām izglītības iestādēm, kas iesaistījās programmā, noticot tās nozīmībai un vērtībai. Uzskatām, ka kopā ar "Centru Dardedze" izstrādātā preventīvā programma ir būtisks attieksmes maiņas instruments ikvienam bērnudārzam ceļā uz bērniem drošāku un draudzīgāku vidi. Ticam, ka nākamajos gados programmu apgūs arvien vairāk pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieki visā Latvijā," pauda I. Paleja.

11.decembrī šīs Rīgas, Cēsu, Salacgrīvas un Priekuļu novada pirmsskolas izglītības iestādes saņems oficiālus sertifikātus, kas apliecina procesa noslēgumu.

Programma pirmsskolas izglītības iestādēs tiek ieviesta četros posmos - "Džimbas deviņu soļu drošības programma", pedagogu profesionālās kvalifikācijas pilnveides programma "Laboratorija pedagogiem", e-vides platformas "Bērna labsajūtas mērījums" ieviešana un bērnu tiesību aizsardzības protokola sagatavošana.

D. Dzedone informēja, ka ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu līdz šī gada beigām visos Latvijas novados tika organizēti ievadsemināri, lai visas pašvaldības varētu iepazīties ar programmas mērķiem, saturu, ieguvumiem un pašvaldības iespējām iesaistīt šīs programmas realizācijā savā administratīvajā teritorijā esošās pirmsskolas izglītības iestādes. Tāpat tiek atbalstīta programmas pirmā posma "Džimbas deviņu soļu drošības programma" īstenošana, lai līdz 2018.gada beigām kopumā apmācītu vismaz 228 pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekus, informē aģentūra LETA.

Programmas izstrādi un ieviešanu finansējusi biedrība Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija, "OAK Fonds" un Rīgas domes Labklājības departaments, savukārt projektu aprobēja un ieviesa Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.