PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

5915.jpeg
Pasaules Brīvo latviešu apvienība (PBLA) kā prioritāti nākamajam gadam izvirzījusi tālmācības programmu izveidi diasporas bērniem un atbalstu to pedagogu kvalifikācijas celšanai, kuri strādā ar reemigrējušiem bērniem.

Pēc PBLA aprēķiniem, vairāku diasporas izglītības atbalsta pasākumu īstenošanai jaunajās politikas iniciatīvās 2015.gadam kopumā būtu nepieciešami 343 680 eiro, vēsta ziņu aģentūra LETA. "Šeit nav pārspīlētu prasību, bet ietverts pats minimums. Mums tomēr jātiecas uz reemigrāciju," uzsvēris PBLA priekšsēdis Jānis Kukainis.

Saistībā ar tālmācības programmu nodrošināšanu izglītības un zinātnes ministre Inu Druviete pauda pārliecību, ka tā vien nenesīs cerēto rezultātu, jo mācīšanās procesā svarīgs ir arī tiešais kontakts. Tā kā tālmācības programmu izstrāde visos mācību priekšmetos prasa daudz darba, PBLA būtu svarīgi nodrošināt tālmācības iespējas primāri vismaz tādos priekšmetos kā latviešu valoda, Latvijas vēsture un literatūra, lai bērni justu saikni ar Latviju, norādīja J. Kukainis. Abas puses bija vienisprātis, ka jādomā arī par to, kā nodrošināt terminoloģijas apguvi, piemēram, ķīmijā vai fizikā. "Mums jāizdara viss, lai valoda un izglītība nebūtu šķērslis, kāpēc cilvēki neatgriežas Latvijā," skaidrojusi ministre.

Tāpat sarunas laikā tika akcentēts, ka svarīgs ir metodiskais atbalsts pedagogiem, kuri strādā ar reemigrējušiem bērniem.