PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

46dc864f-d54a-4f8f-bcd6-a09f3a5028e7.jpg
Foto: Photo by Adrienne Hulme on Reshot
Nākamgad digitālās Nacionālās enciklopēdijas uzturētāji vērsīs īpašu uzmanību tās satura paplašināšanai, pauda enciklopēdijas galvenais redaktors Valters Ščerbinskis.

Viņš skaidroja, ka digitālo Nacionālo enciklopēdiju kopš tās atklāšanas apmeklējuši nedaudz mazāk par 2000 apmeklētāju, un vismazākais apmeklētāju skaits konstatēts 24.decembrī. V. Ščerbinskis norādīja, ka aizvadītie svētki varētu būt iemesls šādam apmeklētāju skaitam, taču lielāka nozīme, pēc viņa domām, ir satura daudzveidībai, kas tikai divas nedēļas kopš enciklopēdijas vietnes atklāšanas nav uzskatāma par plašu.

Kā vēl vienu iemeslu šādam apmeklējuma rādītājiem redaktors minēja skolēnu un studentu brīvdienas, līdz ar ko nav pieprasījuma pēc citējama satura.

"2019.gads būs pirmais gads, kad mēs varēsim fokusēties tieši uz satura veidošanu. Pirms tam mums bija jādomā par sistēmas izveidi, kā komunicēt ar autoriem, kā zinātnieku sarakstītais nonāks līdz mums. Tas, ko tagad var redzēt, ir ilgu un sāpīgu procesu rezultāts, jo tas mērķis visu laiku bija izveidot pēc iespējas vieglāk pieejamu sistēmu," sacīja V. Ščerbinskis.

Enciklopēdijas galvenais redaktors kopš tās atklāšanas saņēmis 15 vēstules, kurās norādīts uz kādām, iespējams, faktu vai pareizrakstības kļūdām. Pareizrakstības kļūdas tiek tūlītēji izlabotas, bet norādītās faktu kļūdas - pārbaudītas.

Taujāts par enciklopēdijas interneta vietnes kvalitāti, V. Ščerbinskis atbildēja, ka, pēc viņa domām, tās sistēma atbilst šī brīža augstākajiem tehnoloģiskajiem standartiem, un tās izstrādātājs SIA "Tilde" analizējis praksi no citiem līdzīgiem projektiem.

Kā ziņots, Bebrenes muižā 18.decembrī notika digitālās Nacionālās enciklopēdijas "enciklopedija.lv" atklāšanas pasākums. Pašlaik pieejamo šķirkļu tapšanā bijuši iesaistīti vairāki simti attiecīgo tēmu un jomu vadošie speciālistu, vairumā gadījumu - zinātnieki. Gandrīz visi drukātajā sējumā "Latvija" publicētie raksti pēc pieskaņošanas interneta videi iekļauti arī elektroniskās enciklopēdijas saturā. Plānots, ka nākamā gada laikā tiks radīti vairāk nekā simts enciklopēdijas rakstu.

Enciklopēdijas saturs ir paredzēts visplašākajai auditorijai, taču paredzams, ka "enciklopedija.lv" būs īpaši noderīgs resurss skolēniem un studentiem. Šķirkļus iespējams izdrukāt, tiek piedāvāta iespēja automātiski ģenerēt atsauces. Elektroniskā enciklopēdija ir pielāgota lietošanai arī mobilajā vidē dažādās ierīcēs.

Tāpat ziņots, ka 18.oktobrī klajā tika laists enciklopēdijas drukātais sējums "Latvija", kurā apkopoti vairāk nekā 250 šķirkļu un vairāk nekā 1000 ilustrāciju, tostarp kartes, fotouzņēmumi, gleznu reprodukcijas, grafiki, tabulas u.t.t. Visu šķirkļu autori ir attiecīgo tēmu un jomu vadošie speciālisti Latvijā, vairumā gadījumu - zinātnieki.

Sējums "Latvija" no nopērkams LNB Draugu telpā (1.stāvā) un Jāņa Rozes grāmatnīcās visā Latvijā. Zilberts norādīja, ka sākotnēji 3000 sējumi tika izpirkti, taču tirdzniecībā pieejama daļa no papildu tirāžas. LNB Draugu telpā sējums nopērkams par 38,50 eiro, informē aģentūra LETA.

V. Ščerbinskis iepriekš skaidroja, ka 2014. un 2015.gadā vēl nebija skaidras digitālās enciklopēdijas veidošanas izmaksas, jo projekts bija tapšanas stadijā. Kultūras ministrija (KM) kopš tā laika ik gadu projekta realizēšanai atvēlējusi 200 000 eiro, izņemot 2017.gadu, kad piešķīra 250 000 eiro.

Pašlaik gan finansējums projektam ir stabils - līdz 2021.gadam enciklopēdijas veidošanai tiks piešķirti ikgadējie 200 000 eiro, bet projekta ilgtermiņa finansēšanas plāns vēl nav ticis apspriests. "Šiem gadiem finansējums ir garantēts, bet tas ir par maz, un ir jādomā risinājumi, lai mēs varētu, tā teikt, strādāt ar pilnu klapi," pauda redaktors.

Uz jautājumu par pašlaik sastādīto enciklopēdijas apjomu redaktors pauda, ka tas vērtējams kā liels. "Tas ir liels apjoms, bet, protams, ka vienmēr gribās vēl lielāku. Norvēģu leksikons iznāk jau 111 gadus un viņiem ir 200 000 šķirkļu. Mums ir 1300. Atšķirība ir liela, bet mēs strādājam tikai no 2014.gada, un pirmais gads mums pagāja tikai veidojot jaunu sistēmu - tā ir mūsu priekšrocība, izvēloties enciklopēdiju taisīt ar skatu uz nākotni. Es nebaidos par to, ka rakstu skaits nav liels - mums ir lieli raksti," sacīja V. Ščerbinskis, piebilstot, ka, pēc viņa domām, enciklopēdiju mērīt pēc tās šķirkļu skaita nav korekti.

Taujāts par nepieciešamā papildu finansējuma iespējamo izlietojumu, V. Ščerbinskis atbildēja, ka enciklopēdijas veidošanas gaitā svarīgi veicināt tās atpazīstamību un uzticamību akadēmiskajā vidē, lai zinātnieki šo darbu uztvertu nopietni, un gribētu iesaistīties tā turpināšanā. Līdz ar to, papildu līdzekļi nepieciešami honorāru samaksai par speciāli enciklopēdijai veidotajiem rakstiem, ko veidojuši akadēmiskajā vidē atpazīstami zinātnieki.