PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

9352.jpeg
Foto: stockbroker / 123RF
Latvijas Izglītības vadītāju asociācija (LIVA) atbalsta Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) jauno darba samaksas papildināto modeli. 

Tā ziņu aģentūrai LETA pavēstīja LIVA pārstāve Aija Melle.

Vakar, 9.decembrī, LIVA valdes sēdē IZM pārstāvji prezentēja modeļa papildināto versiju, un, kā sacīja A.Melle, direktori bija "patīkami pārsteigti".

Asociācijai patikušas veiktās izmaiņas modelī. Viņuprāt, ir ļoti jēgpilni, ka finansējums aiziet uz pašvaldībām, kuras līdz ar to būs ieinteresētas sakārtot skolu tīklu. A.Melle norādīja, ka IZM modelī ielikusi arī aizsardzības mehānismu zemāko likmju skaita un minimālā atalgojuma veidā, tādējādi nepieļaujot nelabvēlīgu finansējuma pārdali no izglītības iestādes uz citu izglītības iestādi.

LIVA atzinīgi vērtē arī atbalsta personāla skaita palielināšanu, piemaksas saglabāšanu Valsts ģimnāzijām. Tāpat pozitīva ir atalgojuma diferenciācija, kas notiks ne tikai pēc klases vai skolas lieluma, bet arī pēc darba kvalitātes. A.Melle sacīja, ka tagadējais kvalitātes pakāpju mehānisms ir ļoti birokrātisks un "sakārtota mape ne vienmēr ataino pedagoga kvalitāti".

LIVA joprojām vēlas redzēt atalgojuma paaugstināšanas grafiku, kas izstrādāts ilgtermiņam, tomēr esošais modeļa variants esot optimālākais no līdz šim izstrādātajiem variantiem.

Aija Melle uzskata, ka ar atalgojuma reformu neizdosies tikt tālu, ja pašreizējā situācijā tiks pieprasīts maksimums. Līdz ar to LIVA sniegs atbalstu šim IZM izstrādātajam modeļa variantam.