PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

8773.jpeg
Foto: Portāls Dziedundejo.lv
Rīga ir gatava XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, preses konferencē informēja svētku organizatori.

"Viss ir sagatavots. Mēs varam uzņemt Rīgā gan svētku dalībniekus, gan viesus," uzsvēra XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku izpilddirektore Agra Bērziņa. Viņa skaidroja, ka Rīgā svētku laikā būs 37 890 dalībnieki, savukārt uz koncertiem tiek gaidīti no 200 000 līdz 400 000 skatītāju.

Rīgas domes izpilddirektors Juris Radzēvičs norādīja, ka svētku sagatavošanā izmantots konstruktīvs risinājums, lai aptuveni 26 000 dalībnieku varētu izmitināt 60 izglītības iestādēs. "Šī ir tā reize, kad Rīga ir gatava," teica J. Radzēvičs, atsaucoties uz teiku par to, ka Rīga nekad nebūs gatava.

Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis stāstīja, ka policija svētkos uzraudzīs izglītības iestādes, kurās atradīsies svētku dalībnieki, rūpēsies par ceļu satiksmes drošību, kā arī drošību pasākumu norises vietās, sabiedriskajā transportā un uz ielas. VP būs klāt un uzraudzīs 12 skolas, kurās katrā būs vairāk nekā 700 skolēnu. Pārējās skolas patruļās uzraudzīs konkrētās vietas iecirkņi. Policijas pastiprinātu uzmanību pievērsīs autobusu vadītājiem, lai bērnu pārvadātāji nebūtu alkohola vai narkotisko vielu ietekmē. Bērnu drošībai pie izglītības iestādēm svētku laikā būs noteikts ātruma ierobežojums - 30 kilometri stundā. I. Ķuzis norādīja, ka arī bērniem uz ielas vajadzētu būt piesardzīgiem un nemēģināt iepazīties ar svešiem cilvēkiem. "Jebkura uztraukuma gadījumā no mobilā tālruņa iespējams veikt zvanu draugam - policijai -, zvanot uz 112 un 110," aicināja I. Ķuzis, norādot, ka policija strādās pastiprinātā režīmā un būs gatava sniegt palīdzību pēc jebkura signāla.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktora vietniece Renāte Pupele stāstīja, ka dienests rūpīgi pārdomājis to, kādus resursus un kurās vietās izvietot. Dienesta darbinieki būs sagatavojušies palīdzēt, ņemot vērā to, kāds pasākums notiks un kādi varētu būt ar to saistīti riski. NMPD nodrošinās aprūpi, sākot no pirmās palīdzības līdz pat traumatologu piesaistīšanai, notiks arī ārstu un ārstu palīgu dežūras, tiks nodrošinātas teltis ar medpunktiem. "Darīsim visu, lai pēc iespējas palīdzību varētu nodrošināt uz vietas un uz stacionāru vest tikai ārkārtas gadījumā," skaidroja R. Pupele. Arī skolās dežurēs mediķi, pie kuriem bērni varēs vērsties ar vismazākajām veselības problēmām. Mediķi aicina arī pašiem rūpēties par savu veselību, novērtējot laika apstākļus un savu veselību. Mežaparka Lielajā estrādē tiks īstenota īpaša mediķu uzmanības sistēma. Dalībniekiem būs izdalītas zīmes, kuras varēs pacelt, ja nepieciešama palīdzība. Mediķi vēros estrādi, lai ātri reaģētu, ja kāda no šīm trauksmes zīmēm tiks pamanīta, informē ziņu aģentūra LETA.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons stāstīja, ka VUGD apsekojuši visas skolas, kurās uzturas svētku dalībnieki, kā arī turpinās to darīt, uzraugot telpu drošību. "Konstatētās nepilnības tika novērstas, bet atsevišķām, kuras netika atrisinātas, tika nodrošināti kompensējošie mehānismi," norādīja K. Eklons. VUGD ekipāžas dežurēs visos svētku pasākumos. Klāt būs arī ugunsdrošības inspektori, lai kontrolētu drošību.

Svētku laikā darbosies arī operatīvās vadības grupa, kas katru rītu tiksies un pārrunās iespējamos riskus, lai nodrošinātu svētku dalībnieku drošību.

Svētku organizatori aicina arī vecākus pārrunāt ar bērniem drošību un uzvedību svētku laikā, ņemot vērā arī veselības stāvokli.

Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas notiek reizi piecos gados. XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisināsies Rīgā no 6.jūlija līdz 12.jūlijam. Svētku programmu veidos koru un deju kolektīvu, pūtēju un simfonisko orķestru, vokālo un instrumentālo ansambļu, mazo mūzikas kolektīvu, kā arī mūsdienu deju kolektīvu sniegums. Tajos paredzētas arī radošās darbnīcas, teātru izrādes un citas aktivitātes. XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus rīko Valsts izglītības satura centrs.