PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

aldermane.JPG
Foto: www.e-skola.lv
Labākais vecums sistemātisku mācību uzsākšanai ir septiņi gadi, intervijā atzīst Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane.

Ieceri sākt mācības skolā no sešu gadu vecuma E.Aldermane vērtē negatīvi. Viņa pati 80.gadu otrajā pusē bija direktora vietniece skolā, kad mācības eksperimenta kārtā sāka sešgadīgie. Viņiem bija saīsināts mācību stundas garums, iespēja atpūsties un parotaļāties. Neviens nav papētījis, kāpēc šis eksperiments tika pārtraukts, norādīja E.Aldermane. "Es televīzijas diskusijas laikā to pajautāju izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim, saņēmu atbildi, kas mani, maigi sakot, nepārliecināja: "Tas bija padomju laiks." Kas par muļķībām! Arī padomju laikā bija ļoti labas skolas, gudri skolotāji, bija arī starppriekšmetu saikne," uzsver E.Aldermane.

Viņa atceras, ka eksperiments ar sešgadīgajiem tika atcelts, jo apmēram 3. vai 4.klasē liela daļa no šiem audzēkņiem vairs nespēja sekot mācību procesam un kļuva nesekmīgi. Mums tiek apgalvots, ka, reformējot mācību saturu, mēs pārņemam Somijas un Igaunijas pieredzi, tur sešgadnieki mācās, tiesa, tā ir pirmsskolas sagatavošanas grupa, tāpat kā Latvijā. Viņi apgūst pamatzināšanas, kas būs vajadzīgas skolā. Skolai kā tādai sešgadīgie bērni vēl nav gatavi. Labākais vecums, lai sāktu sistemātiskas mācības, ir septiņi gadi. Tas ir konstatēts Somijas pētījumos par smadzeņu un smalkās motorikas attīstību dažādos vecuma posmos, noskaidrojusi E.Aldermane.

"Rīgā ir 114 skolas. Saprotams, ka visās nodrošināt apstākļus sešgadīgo bērnu apmācībai nav iespējams. Un vai tas arī ir vajadzīgs," jautā E.Aldermane. Pēc viņas domām, piecgadīgo un sešgadīgo sagatavošana skolai ir jāturpina bērnudārzā, kur tas tiek darīts arī patlaban. Tomēr arī te esot virkne neatrisinātu jautājumu. Piemēram, kas mācīs šos bērnus - pirmsskolas pedagogs vai jaunāko klašu skolotājs, kuriem ir dažādas likmes.

Daļā skolu, kur ir iekārtota arī pirmsskolas izglītība, materiāli tehnisku problēmu nebūs, pārliecināta E.Aldermane, piebilstot, ka tā tomēr ir tikai neliela daļa skolu. "Arī pārējās skolās ir jāatrod iespēja ne tikai nodrošināt visu, kas nepieciešams sešgadīgajiem skolēniem, - attiecīgā izmēra galdi un gultas, rotaļlietas. Jāņem arī vērā, ka sešgadīgie bērni nedrīkst maisīties pa vidu pārējiem skolēniem. Viņiem jābūt nedaudz atsevišķai pasaulei. Tas nebūs izdarāms viena vai divu gadu laikā," viņa pauž.

"Es pieņemu, ka daļa sešgadnieku turpinās mācības bērnudārzos, daļa aizies uz skolām. Kā tas notiks - šobrīd neviens nevar atbildēt uz šo jautājumu. Arī ministrs K.Šadurskis kādā intervijā teica, ka tā būs vecāku izvēle, jo bērni sešu gadu vecumā varēs turpināt mācības bērnudārzā vai doties uz skolas pirmo klasi," stāsta E.Aldermane.

Rīgas domes pārstāve uzsver, ka vispirms ir jāsakārto likumiskā bāze, kas ir atšķirīga pirmsskolas iestādēm un skolai, informē aģentūra LETA. Tāpat ir jāatrisina izglītības iestāžu materiāli tehniskās problēmas. "Es ļoti ceru, ka Izglītības un zinātnes ministrija līdz 2018.gada pavasarim visus izglītības reformas jautājumus darīs skaidri zināmus skolām, pašvaldībām un visai sabiedrībai. Ceru, ka tas netiks atlikts līdz augustam, kā tas līdz šim reizēm ir noticis. Skolotājam jau vasarā ir jāzina, vai viņam būs darbs 1.septembrī, cik liela būs viņa alga," uzsver E.Aldermane.